Palce Lizać, nr 55, 17 stycznia

Podroby

Wątróbki, serca, ogony, policzki... na samą myśl, że te części mogłyby stanowić główne danie obiadu, niektórzy bledną lub kiwają głowami z niedowierzaniem. Ja nie mam tego problemu, bo w mojej rodzinnej kuchni nie zabrakło zupy z żołądków, kaszanki, ozorków w galarecie i smażonej wątróbki z cebulką. Uwierzcie mi, że to naprawdę delikatne i smaczne mięsa. Trzeba się tylko raz odważyć. Zachęcam do wypróbowania przepisów na podroby przygotowanych przez Karola Okrasę.

Z rodzinną kuchnią kojarzy mi się też ciepły i pachnący pasztet mięsny, ale spróbuję też wersji rybnej, warzywnej lub z ciastem francuskim. Gorąco polecam przepisy Zuzy Wiciejowskiej. Rozgrzewające, zimowe dania jej autorstwa będą smakowały nie tylko dzieciom.

W szkole gotowania też rozgrzewająca potrawa - gruzińskie pierożki z rosołem.

Dziś proponujemy dużo przepisów z mięsem, więc za tydzień będzie więcej warzyw. Zapraszamy też na karnawałowe przekąski.

Copyright © Agora SA