Palce Lizać, nr 70, 8. maja

Torty

Od kiedy pamiętam, szukałam przepisów na "lekkie" torty. Moim ulubionym była mrożona wersja pavlovej, czyli bezy, bita śmietana i owoce. Dziś mogę napisać, że do kolekcji przepisów włączę kompozycje Konrada Toty, właściciela Galerii Tortów Artystycznych w Krakowie. Specjalnie dla nas stworzył desery o niepowtarzalnych wariacjach smaków. Co więcej, krok po kroku opisał, jak przygotować te dzieła. Uprzedzam, że łatwo nie będzie - potrzebny jest odpowiedni sprzęt, dużo czasu i cierpliwość. Tu liczy się dokładność wykonania, ale efekt zaskoczy wszystkich.

Wyjątkowo słoneczny i upalny początek maja sprawił, że nabraliśmy ochoty na pyszne sałaty. Z kolei tarty z francuskimi serami świetnie sprawdziły się na zimno, w wersji piknikowej. W szkole pieczenia proponujemy zaś drożdżowe brioszki.

Za tydzień zapraszamy na slowfoodową ucztę - przepisy polecają m.in. Agnieszka Kręglicka, Piotr Adamczewski, Beata Lipov i Katarzyna Marciniewicz.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.