Palce Lizać, nr 80, 17. lipca

Szwedzkie lato w kuchni

Zaczęły się wakacje i kontynuujemy naszą kulinarną podróż po świecie. Dzięki uprzejmości Pani Ambasadorowej Karin Herrström i szefa kuchni Michała Gdynia w ambasadzie Szwecji, proponujemy przepisy na szwedzkie dania na lato. Nie mogło zabraknąć bułeczek cynamonowych kanelbullar, kanapki z sałatką śledziową, łososia i domowego chrupkiego pieczywa. Zachęcamy do wypróbowania tych przepisów.

Kto pierwszy wpadł na pomysł mrożenia owoców? Nie jesteśmy pewni - podobno Chińczycy. Wiemy za to, że są wspaniale orzeźwiające, podobnie jak przygotowane z nich desery.

Lato to też czas na przetwory. Ostatnio sąsiad poczęstował mnie pierwszymi wiśniami z działki. Były jeszcze trochę kwaśne, ale przetwory z nich wyjdą fantastyczne.

Za tydzień zapraszamy na dania z Jamajki.

Copyright © Agora SA