Palce Lizać, nr 89, 18. września

Kuchnia Japonii

Gdy ktoś pyta mnie o kuchnię japońską, odpowiadam: "sushi". Zrobiłam test - moi znajomi mają takie same skojarzenia. Sushi jest coraz bardziej popularne i nawet w moim małym mieście są aż trzy takie restauracje! Ale gdy przeglądam kartę dań, okazuje się, że mogę tam zamówić też zupę albo makaron. Podczas gdy sushi wymaga dużo pracy, inne potrawy można wykonać szybciej i prościej. Skoro mam przepisy na japońskie dania, spróbuję zrobić je w domu. Smakowicie wyglądają grillowane ryby i makaron z krewetkami. Ale zacznę od kakiage z kukurydzy i bobu - jest najprostsze, nie muszę robić specjalnych zakupów, a dzieciaki na pewno będą się zajadać.

Jeśli chodzi o dzieci, to proponuję naprawdę zdrowe propozycje z produktów pełnoziarnistych. W szkole gotowania coś dla wielbicieli polskiej kuchni - knedle ze śliwkami.

Od 2 września w telewizji TVN możemy oglądać program "Master Chef", prawdziwe kulinarne reality show. W tym numerze zaczynamy prezentację przepisów, dzięki którym finaliści będą przechodzić do kolejnych etapów konkursu. Dziś smaczna i szybka propozycja Oli Niparko, która wraz z 13 innymi uczestnikami rozpoczęła walkę o główną nagrodę.

Za tydzień zapraszam na pyszne zapiekanki.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.