Palce Lizać, nr 91, 2. października

Łosoś samo zdrowie

W naszym domu wszyscy lubią ryby, ale muszę przyznać, że jemy je dużo rzadziej niż mięso. Łososia zaś kupuję tylko od święta. Ma bardzo wyrazisty smak, który ja lubię, ale moje dzieci nie zawsze mają na niego ochotę. A szkoda, bo to przecież samo zdrowie - jego mięso jest bogate w kwasy omega-3, białko, witaminy i minerały. Dziś prezentujemy kilka propozycji na szybkie i proste przygotowanie łososia. Szczególnie polecam sałatę, która u mnie najlepiej sprawdza się na przyjęciach.

Obecnie mamy sezon na cukinie i bakłażany, dlatego w szkole gotowania prezentujemy ratatouille, czyli duszone warzywa. W dziale "Gotuj z dziećmi" podajemy trzy proste przepisy na ciasta z owocami. Zrobienie francuskich ciastek z jabłkami jest tak łatwe, że ja przyłączam się już tylko do obierania owoców - resztę pozostawiam dzieciom.

Za tydzień zapraszam na lekkie jesienne dania.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.