Zupa pieczarkowa na 3 pyszne sposoby!

Zupa pieczarkowa to idealne danie na pierwsze, jesienne chłody. To właśnie jesień jest typowo grzybową porą roku, kiedy mamy ochotę na przyrządzanie takich właśnie dań. Zupę pieczarkową można spokojnie wykonać co najmniej na kilka sposobów. W tym sezonie warto wypróbować je wszystkie.

Zupa pieczarkowa w towarzystwie innych warzyw

W zupie pieczarkowej nie muszą być same pieczarki! Warto dodać więcej warzyw, między innymi marchew, pietruszkę oraz ziemniaki, które dodadzą nam w tym okresie energii i niezwykle cennych witamin. Wszystkie składniki powinno się wolno gotować w pachnącym bulionie z kurczaka lub indyka. Aby zupa pieczarkowa miała łagodny i przyjemny smak można zagęścić ją śmietaną, a ze względu na ziemniaki nie musimy już przygotowywać żadnych innych dodatków w postaci makaronu czy ryżu. To, co pieczarki uwielbiają w towarzystwie takich właśnie warzyw to świeżo posiekany szczypiorek, który dodatkowo wzbogaci zupę żywym, energetycznym zielonym kolorem.

Zupa w postaci gęstego, aromatycznego kremu

Jeśli natomiast najmocniej zależy nam na tym, aby osiągnąć maksymalny, skondensowany smak grzybów bez żadnych dodatków - najlepiej wykonać tę zupę w postaci gęstego i aromatycznego kremu. Żeby zupę zmienić w aksamitny kremem należy pamiętać o tym, aby pieczarki nie gotować w zbyt wielkiej ilości wody, a na koniec całość można zagęścić śmietaną. Chcąc uzyskać jednolitą konsystencję kremu gorące danie warto zblendować. Do kremu pieczarkowego idealnie nada się posiekana natka pietruszki.

Zupa pieczarkowa w pikantnym wydaniu

Zupa pieczarkowa ze sporą dozą ostrości przede wszystkim doskonale nas rozgrzeje. Obok pieczarek do garnka wrzucamy także włoszczyznę i nie zapominamy o solidnej porcji cebuli. Gotujemy w bulionie, a następnie dodajemy przecier pomidorowy (2 - 3 łyżki), trochę pikantnego keczupu oraz łyżeczkę ostrego chilli. Całość zagęszczamy śmietaną, możemy dodać też odrobinę mąki. Kiedy zupa uzyska pożądaną konsystencję można zdjąć ją z ognia i zaserwować w niewielkich miseczkach. Aby potrawa zyskała dodatkowy aromat całość można posypać drobno posiekanym koperkiem, który doda też zupie zielonych akcentów kolorystycznych.

Jeśli mamy już grzyby - czas zabierać się do pracy. Zupa pieczarkowa w różnych odsłonach może tej jesieni być prawdziwym przebojem naszej kuchni - delikatna i kremowa, albo też energetyczna i pikantna - takiej zupy z pewnością warto spróbować!