Zupa pieczarkowa na 3 pyszne sposoby!
Zupa pieczarkowa w towarzystwie innych warzyw
W zupie pieczarkowej nie muszą być same pieczarki! Warto dodać więcej warzyw, między innymi marchew, pietruszkę oraz ziemniaki, które dodadzą nam w tym okresie energii i niezwykle cennych witamin. Wszystkie składniki powinno się wolno gotować w pachnącym bulionie z kurczaka lub indyka. Aby zupa pieczarkowa miała łagodny i przyjemny smak można zagęścić ją śmietaną, a ze względu na ziemniaki nie musimy już przygotowywać żadnych innych dodatków w postaci makaronu czy ryżu. To, co pieczarki uwielbiają w towarzystwie takich właśnie warzyw to świeżo posiekany szczypiorek, który dodatkowo wzbogaci zupę żywym, energetycznym zielonym kolorem.
Zupa w postaci gęstego, aromatycznego kremu
Jeśli natomiast najmocniej zależy nam na tym, aby osiągnąć maksymalny, skondensowany smak grzybów bez żadnych dodatków - najlepiej wykonać tę zupę w postaci gęstego i aromatycznego kremu. Żeby zupę zmienić w aksamitny kremem należy pamiętać o tym, aby pieczarki nie gotować w zbyt wielkiej ilości wody, a na koniec całość można zagęścić śmietaną. Chcąc uzyskać jednolitą konsystencję kremu gorące danie warto zblendować. Do kremu pieczarkowego idealnie nada się posiekana natka pietruszki.
Zupa pieczarkowa w pikantnym wydaniu
Zupa pieczarkowa ze sporą dozą ostrości przede wszystkim doskonale nas rozgrzeje. Obok pieczarek do garnka wrzucamy także włoszczyznę i nie zapominamy o solidnej porcji cebuli. Gotujemy w bulionie, a następnie dodajemy przecier pomidorowy (2 - 3 łyżki), trochę pikantnego keczupu oraz łyżeczkę ostrego chilli. Całość zagęszczamy śmietaną, możemy dodać też odrobinę mąki. Kiedy zupa uzyska pożądaną konsystencję można zdjąć ją z ognia i zaserwować w niewielkich miseczkach. Aby potrawa zyskała dodatkowy aromat całość można posypać drobno posiekanym koperkiem, który doda też zupie zielonych akcentów kolorystycznych.
Jeśli mamy już grzyby - czas zabierać się do pracy. Zupa pieczarkowa w różnych odsłonach może tej jesieni być prawdziwym przebojem naszej kuchni - delikatna i kremowa, albo też energetyczna i pikantna - takiej zupy z pewnością warto spróbować!