Wyjątkowy aromat, puszysta pianka, filiżanki do kawy. sprawdź, jak przygotować idealne cappuccino!
Dlaczego świat pokochał cappuccino?
Zakonnicy kojarzą się nam całkiem słusznie z ascetycznym stylem życia, jednak oni również mogą pozwolić sobie na odrobinę przyjemności. Szczególnie jeśli chodzi o kawę, dzięki której łatwiej obudzić się na poranną modlitwę i zachować energię do wykonywania codziennych obowiązków. Prawdopodobnie to właśnie zakonnikom zawdzięczamy cappuccino, a z całą pewnością nazwę tego popularnego napoju. Włoscy Bracia Kapucyni przywdziewający na co dzień beżowe habity uważani są za jej wynalazców.
Historia ma też polski akcent – za sprawą jednego z zakonników, który dotarł swego czasu na bitwę pod Wiedniem. Uciekający w popłochu Turcy pozostawili nieopodal pola walki worki z kawą, która jednemu z polskich oficerów wydała się jednak niezbyt smacznym napojem. Marek z Aviano – włoski Kapucyn – zaproponował dodanie do niej mleka. Choć dzisiaj nie wiemy, czy pod Wiedniem do delektowania się nowopowstałym napojem użyto filiżanki do kawy, nie ma wątpliwości, że w tej formie przypadł on wszystkim do gustu.
Dziś cały świat kocha cappuccino. Moc i aromat klasycznego espresso stanowią wspaniałe połączenie z delikatną mleczną pianką. Idealne proporcje wynoszą 25 ml espresso i 100 ml mleka przed spienieniem. Co ważne w klasycznym cappuccino mleko wewnątrz filiżanki do kawy nie powinno być idealnie spienione lecz zbliżone swą konsystencją do jogurtu – w tym celu idealnie sprawdzi się mleko o zawartości ok. 3,2% tłuszczu. Zanim przejdziemy do przygotowywania idealnego cappuccino, warto dowiedzieć się, jak serwować ten kultowy napój.
Filiżanki do kawy – sekret tkwi również w podaniu
W przypadku podawania cappuccino filiżanki do kawy odgrywają naprawdę istotną rolę. Dlaczego? Spienione mleko zwiększy swoją objętość, zwykle więc wykorzystuje się w tym celu filiżanki o pojemności około 160 ml. Napój powinien dokładne wypełniać naczynie, w którym jest podawany – stanowi to gwarancję nie tylko smakowych, ale przede wszystkim estetycznych doznań. Tradycyjne filiżanki mają najczęściej szeroki kształt. Współcześnie wykorzystuje się do tego celu designerskie naczynia. Cappuccino podawać można w wersji klasycznej, ale popularnością na świecie cieszą się warianty napoju wzbogacone o różne dodatki – np. płatki czekolady lub cynamonową posypkę. Wiele osób nie wyobraża sobie tego napoju bez tradycyjnego rogalika!
Nespresso Krups, czyli sposób na idealne cappuccino
Dawniej spienienie mleka do cappuccino metodą ręczną było dość czasochłonnym wyzwaniem. Jednak już na początku XX wieku we Włoszech opatentowano pierwsze urządzenia służące do przygotowywania bodaj najpopularniejszej na świecie kawy. Dziś ekspresy osiągnęły doskonałość, czego dobrym przykładem jest linia Nespresso Krups.
Chociaż obecnie cappuccino możemy znaleźć nawet na sklepowej półce w wersji instant, warto zdecydować się na poznanie pełni aromatu tej lubianej kawy. Nie oznacza to jednak, że za każdym razem, gdy chcemy jej skosztować, niezbędny jest nam profesjonalista, który w oparciu o tajniki baristycznego kunsztu przyrządzi nam idealne cappuccino. Wystarczy własny ekspres do kawy o dość kompaktowych rozmiarach, taki jak np. CitiZ&milk marki Nespresso Krups. Wyposażony został w Aeroccino – zintegrowany z urządzeniem spieniacz do mleka, który nie potrzebuje oddzielnego zasilania i doskonale radzi sobie ze spienieniem mleka oraz podgrzaniem go do odpowiedniej dla cappuccino temperatury ponad 60 stopni. Potrzebujemy więc wyłącznie kapsułki z ulubioną kawą, mleka i 25 sekund, by filiżanka napełniła się doskonałym cappuccino!