Co zrobić, aby sernik wyrósł duży i puszysty? Mamy na to sposób!
Pieczenie sernika, czyli nie ma dróg na skróty
Nie należy do ciast o wysokim stopniu trudności, więc nawet początkujący kucharze są w stanie sobie z nim poradzić. Mimo to należy pamiętać, że każdy element przepisu ma znaczenie. Jeśli jesteś fanem ciast, których składniki miesza się błyskawicznie w jednej misce i umieszcza w piecu na kilkanaście minut – trafiłeś pod zły adres. Nieco większy wysiłek zostanie nagrodzony kremową konsystencją i wspomnieniami perfekcyjnego deseru. Zestawienie odpowiednio dobranych składników i znajomość kilku kuchennych trików to kluczowe elementy.
Dobry ser to dobry sernik
Wynik naszych kulinarnych starań w dużej mierze zależy od twarogu. Odpowiada za kremową konsystencję i smak sernika. Jaki zatem ser wybierać? Czeka nas trochę mielenia, ponieważ najlepszy twaróg to ten zmielony dwukrotnie, a jeszcze lepiej trzykrotnie. Warto uruchomić maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków, ewentualnie mikser - w ten sposób wyeliminujemy wszelkie grudki. Ciasto będzie apetycznie wilgotne, jeśli zdecydujemy się na ser półtłusty lub tłusty. Można użyć także gotowego, zmielonego sera, dostępnego na sklepowych półkach. Konieczne jest jednak dokładne sprawdzenie jego składu.
Mąka na cenzurowanym
Należy po aptekarsku przyjrzeć się ilości mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej dodawanej do sernika, aby nie przedobrzyć. Zbyt obfita porcja pozbawi ciasto gładkiej struktury. Istnieje spore ryzyko, że stanie się bardziej sypkie i kruche, a przez to straci swój niepowtarzalny, sernikowy charakter. Gdy już decydujesz się na minimalną ilość mąki, pamiętaj, aby koniecznie przesiać ją przez sito.
Ze śmietaną czy bez – oto jest pytanie!
W niektórych przepisach na delikatne ciasta można natknąć się na dodatek śmietanki kremówki z zawartością tłuszczu na poziomie 30%. Udaje się zastąpić ją także gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Jej użycie odradza się, gdy masa serowa bazuje na chudym twarogu i jest ewidentnie zbyt rzadka.
Zanim zmiksujesz
Przed rozgrzaniem piekarnika, zwróć uwagę na temperaturę poszczególnych składników. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu sernik nie będzie narażał się na pęknięcia powstające w wyniku zbyt szybkiego wyrastania. W cieście idealnym wygląd również się liczy! Wszystkie produkty wyjmij przynajmniej 1 godzinę przed rozpoczęciem pracy. Jeśli dysponujesz większym zapasem czasu, niech spędzą poza lodówką nawet 2 godziny.
Zafunduj sernikowi kąpiel…
…wodną, oczywiście! Brzmi abstrakcyjnie? Tak naprawdę chodzi o przygotowanie go w asyście pary wodnej. Dzięki zachowaniu wysokiego poziomu wilgotności smakołyk piecze się równomiernie. Jednocześnie nie jest zagrożony przypaleniem lub wysuszeniem. Jak to zorganizować? Formę z ciastem należy umieścić w większym naczyniu żaroodpornym, wypełnionym wrzącą wodą. Jej poziom powinien sięgać przynajmniej połowy wysokości sernika. Jeśli nie masz odpowiednich naczyń, możesz umieścić pojemnik z wodą na poziomie poniżej sernika – efekt będzie podobny.
Udany finisz – co zrobić, by sernik nie opadł?
Póki co wszystko szło jak po maśle. Czasem jednak nawet bardziej doświadczeni kucharze muszą zmierzyć się z tym problemem… Sernik ładnie wyrósł, ale na koniec opadł – co się stało? Prawdopodobnie został poddany gwałtownej zmianie temperatury. Zdajemy sobie sprawę, że trudno jest doczekać się degustacji, ale sernik to rarytas, który wymaga cierpliwości. Nie wyjmuj go od razu z pieca. Jedynie uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i pozwól, by ciasto powoli wystygło. Daj mu około godziny. Po tym czasie umieść je na kuchennym blacie i poczekaj, aż zrobi się całkiem chłodne. Widzisz? Wygląda imponująco! Teraz możesz przekonać się, że jeszcze lepiej smakuje. By nieco ułatwić kulinarne wyzwanie, w tym miejscu przygotowaliśmy dla ciebie nasz sposób na tradycyjny sernik. Bądź gotowy na królewską ucztę!