Filetowanie karpia
Krok 1
Usuń łuski ząbkowanym nożem lub specjalną skrobaczką. Rybę umyj. Jest śliska, możesz użyć ściereczki lub papieru kuchennego, aby się nie wyślizgnęła z rąk podczas krojenia. Bardzo ostrym elastycznym nożem, o długim i cienkim ostrzu, rozetnij brzuch.
Krok 2
Ostrożnie usuń wnętrzności uważając, żeby nie pękł woreczek żółciowy (ma kolor ciemnobrunatny).
Krok 3
Odetnij wszystkie płetwy i dokładnie wymyj mięso.
Krok 4
Odetnij głowę. Jeśli chcesz wykorzystać ją do przyrządzenia wywaru, usuń oczy i skrzela.
Krok 5
Jeśli potrzebujesz filetów, ostrożnie oddziel płat od kręgosłupa, prowadząc nóż wzdłuż grzbietu ryby po ościach kręgosłupa aż do ogona.
Krok 6
Czynność powtórz, ale tym razem zacznij od strony ogona. Jeśli potrzebujesz dzwonka, zakończ na etapie 4, a rybę pokrój w poprzek na ok. 3-4-cm kawałki.
źródło: Okazje.info