Panforte

To toskańskie ciasto bożonarodzeniowe idealnie sprawdzi się też podczas naszych polskich świąt. Jest chrupiące, pełne bakalii i bardzo sycące. W przewiewnym opakowaniu można przechowywać ja nawet kilka tygodni.

Składniki:

 

Po 175 g orzechów: laskowych, włoskich i migdałów, uprażonych na grubo i posiekanych

 

po 175 g: suszonych fig, moreli i śliwek, grubo posiekanych

 

125 g mąki

 

szczypta zmielonego białego pieprzu

 

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

 

1/2 łyżeczki zmielonych goździków

 

1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry

 

1/2 łyżeczki cynamonu

 

150 g cukru pudru + trochę do posypania wierzchu

 

10 łyżek miodu

Krok 1

Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Suszone owoce grubo posiekaj

Krok 2

Orzechy i owoce wsyp do dużej miski. Dodaj mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon i kolendrę. Ponownie wymieszaj i odstaw.

Krok 3

W dużym rondlu umieść cukier i miód, ustaw na małym ogniu i mieszając, doprowadź do wrzenia. Nie przerywając mieszania, gotuj mieszankę jeszcze przez minutę. Zdejmij z ognia, wlej zawartość garnka do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta, ciężka masa.

Krok 4

Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i łyżką przełóż do niej masę.

Krok 5

Wygładź wierzch dłonią zwilżoną w zimnej wodzie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 15 min. Po tym czasie wyjmij i odstaw, żeby ciasto nieco przestygło.

Krok 6

Przesuń nożem wzdłuż boków formy, aby oddzielić od niej placek, ale nie wyjmuj go, zostaw na noc, niech całkiem wystygnie. Następnego dnia wyjmij ciasto z formy, pokrój na cienkie kawałki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o: