Świąteczny keks biszkoptowy
Składniki:
5 jajek
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3-1/2 szklanki (90-125 ml) mleka
1 szklanka bakalii (siekanych dowolnych orzechów)
Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Bakalie wymieszaj z łyżką mąki i dodaj do żółtek, wymieszaj. Następnie porcjami dodawaj mąkę i mleko. Na koniec ubij na sztywno białka i delikatnie po trochu wymieszaj z ciastem.
Przełóż do delikatnie natłuszczonej formy keksowej i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz ok. 1 godz., aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź w foremce.
Przed podaniem wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem lub polukruj.
źródło: Okazje.info