Świąteczny keks biszkoptowy

Prosty w wykonaniu i wykwintny w smaku. Spróbujcie naszej propozycji na świąteczny keks, a może na stałe zagości obok tradycyjnych makowców i serników.

Składniki:

 

5 jajek

 

1 szklanka (200 g) cukru

 

1 szklanka (150 g) mąki pszennej

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

1/3-1/2 szklanki (90-125 ml) mleka

 

1 szklanka bakalii (siekanych dowolnych orzechów)

Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Bakalie wymieszaj z łyżką mąki i dodaj do żółtek, wymieszaj. Następnie porcjami dodawaj mąkę i mleko. Na koniec ubij na sztywno białka i delikatnie po trochu wymieszaj z ciastem.

Przełóż do delikatnie natłuszczonej formy keksowej i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz ok. 1 godz., aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź w foremce.

Przed podaniem wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem lub polukruj.

źródło: Okazje.info

Więcej o: