Uszka do barszczu

Sekretem smacznych pierożków do barszczu jest nie tylko cienkie ciasto i dobrze przyprawiony farsz. Najsmaczniejsze są te malutkie. Uszka, a nie ucha.

Ciasto na uszka: mąka zimna woda

Farsz: ugotowane grzyby i warzywa (na przykład do przygotowanego na wigilię barszczu) 3 łyżki oliwy 3 cebule

Krok 1 Grzyby z barszczu odcedzamy i bardzo dobrze odciskamy. Wraz z warzywami z zupy (bez cebuli) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach. Jeśli nie mamy maszynki, grzyby i warzywa kroimy w drobną kostkę. Na patelni na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojone cebule, dodajemy do grzybów i warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wyrabiamy.

Krok 2 Przygotowujemy ciasto pierogowe z mąki i zimnej wody. Przesiewamy mąkę, na stolnicy robimy kopczyk i, stopniowo wlewając wodę, wyrabiamy ciasto, formując kulę. Kawałki ciasta rozwałkowujemy i wycinamy małym kieliszkiem kółeczka. Krok 3 Na kółeczka ciasta nakładamy farsz i zlepiamy brzegi jak na pierogi. Krok 4 Łączymy końce każdego pieroga, a czubek uszka wywijamy na zewnątrz. Uszka wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną wyjmujemy. Podgrzewamy razem z zupą. Choć w większości przepisów na wigilijne pierogi i uszka nie wspomina się o tym, to zwykle dodaje się do farszu kiszoną kapustę. 1/2 kg kiszonej, opłukanej kapusty gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, odciskamy i razem z grzybami przepuszczamy maszynkę do mięsa. Dzięki temu nadzienie do pierożków nie będzie miało gorzkiego posmaku.

Zobacz także inne przepisy świąteczne:

Sernik królewski

Pierogi z kapustą i grzybami

Ryba po grecku

Zakwas na barszcz czerwony

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Karp w galarecie

Sałatka śledziowa

Zupa grzybowa

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA