Ryba po grecku

W tradycyjnej wersji tej potrawy filety smaży się na patelni. Danie można również przygotować z ryby ugotowanej na parze. Jest wówczas lżejsze.

Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki mały seler oliwa sól 1 kg filetów ryby mrożonej (morszczuk, mintaj, sola) sok z cytryny pieprz mielony mąka 4 cebule liść laurowy kilka ziaren pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 200 g koncentratu pomidorowego cukier natka pietruszki do dekoracji

Krok 1 Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy starte warzywa, lekko solimy, a po kilku minutach przykrywamy patelnię i dusimy warzywa na małym ogniu. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody.

Krok 2 Rybę rozmrażamy, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na oliwie na złoto. Zdejmujemy z patelni.

Krok 3 Cebule obieramy, kroimy w piórka i po usmażeniu filetów wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor. Następnie przekładamy cebule i uduszone warzywa do garnka, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, koncentrat i odrobinę cukru i podlewamy 1/4 szklanki wody. Dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4 Gdy warzywa będą miękkie, układamy je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Dekorujemy gałązkami natki. Potrawę możemy podawać i na ciepło, i na zimno.

Zobacz inne przepisy świąteczne: Pierogi z kapustą i grzybami

Sernik królewski

Śledź pod pierzynką

Karp w galarecie

Sałatka śledziowa

Zupa grzybowa

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.