Składniki: 100 g (1 szklanka) cukru 125 ml (1/2 szklanki) przegotowanej wody 60 ml (3 łyżki) miodu 3 łyżki kakao 375 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 125 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki sproszkowanych lub utłuczonych goździków jajko 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g miękkich rodzynków 50 g posiekanych migdałów bez skórki lub orzechów włoskich 50 g posiekanych suszonych fig 2 tabliczki (200 g) mlecznej czekolady łyżka wiórków kokosowych
Krok 1 W rondlu o grubym dnie przygotowujemy z cukru karmel. Zdejmujemy z ognia, dolewamy wodę, mieszamy, ponownie stawiamy na ogień i zagotowujemy. Dodajemy miód oraz kakao - podgrzewamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i goździkami. Dodajemy ostudzoną masę karmelową, jajko i dokładnie mieszamy. Dolewamy roztopione przestudzone masło.
Krok 3 Na koniec dosypujemy bakalie i całość delikatnie mieszamy.
Krok 4 Masę przekładamy do podłużnej formy lekko natłuszczonej i wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C i pieczemy około godziny. Wyjmujemy i studzimy. Pokruszoną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na pierniku. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi. Piernik przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
źródło: Okazje.info