Wigilijne last minute
Błyskawiczna ryba po grecku
1 kg mrożonych filetów rybnych
słoiczek marchwi i selera w zalewie octowej
duży koncentrat pomidorowy
2 cebule
4 łyżki oleju
ostra czerwona papryka
sól, pieprz
sok z cytryny
Rozmroź rybę (skrop sokiem z cytryny, rozmrozi się szybciej). W tym czasie na łyżce oleju przesmaż posiekaną cebulę. Odciśnij marchew i seler z zalewy. W garnku połącz marchew i seler z cebulą, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw papryką, solą i pieprzem, dolej tyle wody, by była odpowiednia gęstość. Rozmrożoną rybę osusz ręcznikiem papierowym posyp solą i pieprzem, usmaż na pozostałym oleju. Gotową przełóż do garnka z sosem warzywnym. Przestudź i wstaw do lodówki.
Barszcz z fasolą
2 l gotowego barszczu
1 puszka dużej białej fasoli
ząbek czosnku
sok z cytryny
sól, cukier, pieprz
Wlej do garnka barszcz i podgrzej go na małym ogniu (ale nie doprowadzając do wrzenia). Dopraw do smaku czosnkiem, sokiem z cytryny, odrobiną soli, cukru i pieprzu. Odcedź fasolkę, rozłóż do talerzy, zalej barszczem.
Sałatka jarzynowa
2 słoiczki marchewki z groszkiem i kukurydzą
2 łyżki majonezu
3 ziemniaki w mundurkach
2 ogórki kiszone (lub konserwowe)
po 1 cebuli i jabłku
sól, pieprz
Odcedź dokładnie na sitku marchewkę z groszkiem i kukurydzą. Ziemniaki i jabłko obierz, pokrój w kostkę. Posiekaj drobno cebulę. Pokrój w kostkę ogórki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z majonezem, dopraw solą i pieprzem (ewentualnie musztardą).
Mak z łazankami
1 puszka gotowej masy makowej
1/2 op. makaronu (łazanki, kokardki, romby)
1 łyżka miodu
dowolne bakalie
sól
Ugotuj makaron al dente w osolonym wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie osącz. Masę makową przełóż do miski, dodaj łyżkę miodu, ewentualnie bakalie: skórkę pomarańczową, orzechy, rodzynki, migdały, figi. Wymieszaj. Dodawaj porcjami makaron, tak by uzyskać odpowiadającą ci proporcję między masą makową i makaronem.
źródło: Okazje.info