Składniki:
5 żółtek
1/2 szklanki cukru (100 g)
szczypta soli
1 szklanka (250 ml) mleka
3 szklanki (ok. 450-500 g) mąki pszennej
50 g drożdży
110 g masła
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki kandyzowanej posiekanej skórki pomarańczowej + łyżka do dekoracji
1/2 szklanki rodzynek + kilka do dekoracji
lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wrzątku lub soku z cytryny
Formę wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw na 20 minut. Żółtka utrzyj z cukrem (jedną łyżkę odsyp, będzie ci potrzebna do zaczynu drożdżowego) i szczyptą soli.
Do ciepłego mleka dodaj łyżkę cukru, pokruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do dużej miski wsyp szklankę mąki, dolej mleko z drożdżami, wymieszaj i poczekaj, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Do rosnącego zaczynu dodaj utarte żółtka, wsyp pozostałą mąkę, rodzynki, skórkę pomarańczową i esencję waniliową. Podczas wyrabiania dodawaj porcjami roztopione, ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiaj długo, aż będzie gładkie, błyszczące i będzie odchodziło od ręki. Jeśli będzie wciąż przylegać, podsyp mąki.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce i poczekaj, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość (1,5-2 godziny). Następnie wyrabiaj jeszcze przez chwilę, a potem napełnij formę do połowy wysokości. Do pieczenia możesz użyć "komina" do babek. Formę ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 50 minut. Jeśli podczas pieczenia zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj je papierem do pieczenia.
Przygotuj lukier: do cukru pudru dodaj wodę lub sok z cytryny i dobrze rozetrzyj.
Ostudzoną babkę wyjmij z formy, polej przygotowanym lukrem i rodzynkami.