Składniki:
spód:
200 g kruchych czekoladowych ciasteczek
100 g migdałów bez skórki
50 g masła
4 krople esencji migdałowej (nie olejku)
sól
nadzienie:
600 g białego kremowego serka
3 jajka
200 g cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
3 łyżki mąki pszennej
200 g śmietany 18-22 proc.
1/2 szklanki soku z wiśni (patrz niżej)
galaretka:
450 g mrożonych wiśni
5 łyżek cukru
3/4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
2 krople esencji migdałowej (nie olejku)
Przygotuj spód: migdały i ciasteczka zmiksuj w blenderze, dodaj roztopione masło, cukier, szczyptę soli, esencję i chwilę miksuj. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę ciasteczkową. Rozłóż, formując brzeg na wysokość ok. 2,5-3 cm. Wstaw do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C i zapiekaj przez 10 min. Wyjmij i ostudź, nie wyjmuj z formy.
Przygotuj wiśnie: żelatynę namocz w 1-2 łyżkach zimnej wody. W rondelku podgrzej mrożone wiśnie z cukrem i sokiem z cytryny, mieszając od czasu do czasu (wiśnie puszczą dużo soku). Zdejmij z ognia i odlej 1/2 szklanki soku, do wiśni zaś dodaj esencję i namoczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj nadzienie: mikserem ubij ser z cukrem na gładką i puszystą masę, dodaj mąkę i pojedynczo jajka. Następnie dodaj śmietanę, esencję waniliową i sok z wiśni, dokładnie wymieszaj składniki.
Przygotuj sernik: masą serową wypełnij spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (termoobieg). Piecz przez ok. 50 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Wiśnie z żelatyną zamieszaj i wstaw do lodówki do momentu, aż galaretka zacznie tężeć. Galaretkę równomiernie rozprowadź po wierzchu sernika, przykryj tortownicę folią aluminiową i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 3-4 dni.
Sernik na zimno z truskawkami- najlepszy na lato
Zobacz także:
Idealny sernik na zimno - garść porad
Jak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy
źródło: Okazje.info