Składniki:
400 g miękkiego twarogu
150 g cukru
2 jajka
2 garści bakalii: suszonych moreli, żurawin i śliwek oraz daktyli, migdałów i orzechów: makadamia i nerkowców
1 łyżeczka esencji waniliowej
skórka otarta z 1 pomarańczy (umytej i sparzonej)
do posypania biała i ciemna czekolada
Twaróg ucieramy z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodajemy posiekane bakalie oraz esencję waniliową i skórkę.
Przekładamy masę twarogową do miseczek i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
Posypujemy startą czekoladą
Rada Tomka: Wiórki czekoladowe możecie zrobić, ścierając nożem tabliczkę czekolady po całej długości. Wyjdą takie fajne, zakręcone, cieniutkie rurki, które będą ozdobą każdego deseru.
Przepis: Tomek Woźniak
Zdjęcia: Marcin Klaban, Andrzej Krasowski
źródło: Okazje.info