Składniki:
600 g mąki
szczypta soli
2 opakowania cukru waniliowego
100 g cukru pudru
skórka otarta ze sparzonej cytryny
400 g schłodzonego masła
3 żółtka
ewentualnie aromat waniliowy
sok wyciśnięty z połowy cytryny
5-6 łyżek gęstej śmietany
Masa kajmakowa:
2 puszki skondensowanego mleka słodzonego
150 g masła
Dodatki:
wiórki kokosowe
orzechy włoskie
migdały lub płatki migdałowe
rodzynki
tabliczka gorzkiej czekolady
sok i skórka starta z cytryny
owoce kandyzowane, suszone lub z puszki
cytrusy
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier waniliowy, startą skórkę cytryny i pokrojone zimne masło. Siekamy nożem. Gdy powstaną grudki, dodajemy roztrzepane żółtka i dolewamy śmietanę wymieszaną z sokiem z cytryny. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ogrzeje się od dłoni, po upieczeniu będzie twarde. Następnie formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 45 minut do lodówki. Stolnicę oprószamy mąką, a formy do pieczenia smarujemy masłem. Odkrawamy porcję ciasta (resztę wkładamy do lodówki) i rozwałkowujemy na placek nieco większy niż dno formy. Układamy w formie, dociskamy do ścianek, tworząc rant. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C). Pieczemy 15-20 minut.
Puszki ze skondensowanym mlekiem wkładamy do garnka z taką ilością wrzącej wody, by ciągle były w niej całkowicie zanurzone i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem mniej więcej dwie i pół godziny. Gdy puszki trochę przestygną, otwieramy je. Przekładamy powstałą wewnątrz masę do miski i pozostawiamy, by wystygła. Ucieramy ją z masłem - i masa kajmakowa gotowa.
Gotową masę rozsmarowujemy na wystudzonych plackach i dekorujemy. Jeśli chcemy zróżnicować smak mazurków, dzielimy masę na tyle części, ile mamy spodów, i do jednej dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, do kolejnych np. zrumienione na sklarowanym maśle wiórki kokosowe, obrane i posiekane orzechy lub migdały.
źródło: Okazje.info