Mazurek kajmakowy

Ciasto powinno być kruche, ale nie za kruche, żeby się nie połamało. Masa, żeby nie spłynęła, też musi mieć odpowiednią konsystencję. Za to przy dekoracji możemy sobie pozwolić na pełną dowolność.

Składniki:

 

600 g mąki

 

szczypta soli

 

2 opakowania cukru waniliowego

 

100 g cukru pudru

 

skórka otarta ze sparzonej cytryny

 

400 g schłodzonego masła

 

3 żółtka

 

ewentualnie aromat waniliowy

 

sok wyciśnięty z połowy cytryny

 

5-6 łyżek gęstej śmietany

Masa kajmakowa:

 

2 puszki skondensowanego mleka słodzonego

 

150 g masła

Dodatki:

 

wiórki kokosowe

 

orzechy włoskie

 

migdały lub płatki migdałowe

 

rodzynki

 

tabliczka gorzkiej czekolady

 

sok i skórka starta z cytryny

 

owoce kandyzowane, suszone lub z puszki

 

cytrusy

Krok 1

Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier waniliowy, startą skórkę cytryny i pokrojone zimne masło. Siekamy nożem. Gdy powstaną grudki, dodajemy roztrzepane żółtka i dolewamy śmietanę wymieszaną z sokiem z cytryny. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ogrzeje się od dłoni, po upieczeniu będzie twarde. Następnie formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 45 minut do lodówki. Stolnicę oprószamy mąką, a formy do pieczenia smarujemy masłem. Odkrawamy porcję ciasta (resztę wkładamy do lodówki) i rozwałkowujemy na placek nieco większy niż dno formy. Układamy w formie, dociskamy do ścianek, tworząc rant. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C). Pieczemy 15-20 minut.

Krok 2

Puszki ze skondensowanym mlekiem wkładamy do garnka z taką ilością wrzącej wody, by ciągle były w niej całkowicie zanurzone i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem mniej więcej dwie i pół godziny. Gdy puszki trochę przestygną, otwieramy je. Przekładamy powstałą wewnątrz masę do miski i pozostawiamy, by wystygła. Ucieramy ją z masłem - i masa kajmakowa gotowa.

Krok 3

Gotową masę rozsmarowujemy na wystudzonych plackach i dekorujemy. Jeśli chcemy zróżnicować smak mazurków, dzielimy masę na tyle części, ile mamy spodów, i do jednej dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, do kolejnych np. zrumienione na sklarowanym maśle wiórki kokosowe, obrane i posiekane orzechy lub migdały.

źródło: Okazje.info

Więcej o: