Sałatka warzywna z majonezem wegańskim

To sałatka, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznej uczty. Wielu z nas pamięta ją jeszcze z PRL-u. Przyrządzając sałatkę z gotowanych warzyw, trudno się obejść bez majonezu. Na szczęście również majonez może być wege.

Sałatka warzywna z majonezem wegańskim

4 ziemniaki

 

1/4 selera

 

2 marchewki

 

1/2 puszki groszku

 

cebula

 

4 ogórki kiszone

 

mały słoiczek kaparów

 

sól i pieprz do smaku

 

Majonez wegański:

 

1/2 szklanki oleju ryżowego

 

1/2 szklanki mleka sojowego (można użyć innego, ale na sojowym wychodzi najgęstszy)

 

ząbek czosnku

 

sól i pieprz do smaku

 

łyżeczka octu winnego

Warzywa gotujemy bez obierania do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy kapary. Składniki majonezu wegańskiego ubijamy w blenderze - na gładką masę. Łączymy warzywa z majonezem wege. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Jeśli nie macie oleju ryżowego, możecie użyć innego o neutralnym smaku.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o: