1 szklanka soczewicy brązowej (większe ziarna)
1 szklanka soczewicy brązowej (mniejsze ziarna)
1 duża cebula
1 paczka mrożonych podgrzybków
3 jajka
1/2 kostki sklarowanego masła
po 1/2 łyżeczki kozieradki i lubczyku
kilka kropel sosu sojowego
kilka kropel oliwy truflowej
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
oliwa do wysmarowania formy (opcjonalnie)
ew. mąka lub bułka tarta wysypania formy (opcjonalnie)
Soczewicę, każdą oddzielnie, opłucz na sicie i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Ugotuj, mieszając od czasu do czasu, tak by nie była rozgotowana. Cebulę posiekaj, grzyby rozmroź i drobno pokrój. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, potem dodaj grzyby i smaż około 5 minut (aby grzyby odparowały). Dodaj przyprawy i jeszcze chwilę smaż. Grubszą soczewicę i 1/4 drobniejszej zmiksuj razem z grzybami i cebulą. Dodaj pozostałą drobną soczewicę (możesz zmiksować całą soczewicę, ale pozostawione nierozdrobnione ziarna tworzą w upieczonym pasztecie ładniejszą fakturę) i dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym oraz oliwą truflową, wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajka i jeszcze raz wymieszaj.
Foremkę keksówkę postaw do góry dnem. Oderwij kawałek folii aluminiowej trochę dłuższy niż długość dna + 2 x wysokość foremki i owiń nim dno oraz boki keksówki, załamując na krawędziach, tak jakbyś pakowała paczkę. Zdejmij folię zachowując kształt foremki, a następnie wyłóż nią wnętrze keksówki. Nasmaruj folię oliwą, ewentualnie wysyp mąką lub tartą bułką.
Masę pasztetową włóż do foremki, lekko ubij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 30 minut.
źródło: Okazje.info