pierogi
-
Pikantne pierogi
18-08-2018 08:15Farsz do pierogów nie zawsze musi być taki sam. Te propozycje dedykujemy wielbicielom pikantnych dań, którzy poszukują nowych smaków i chętnie eksperymentują.
-
Śliwka w głównej roli
09-08-2018 08:32W Polsce największą popularnością cieszą się węgierki, renklody, mirabelki i uleny. Robimy z nich kompoty, powidła i desery, pieczemy z nimi ciasta. Warto pamiętać, że doskonale sprawdzają się też w wersji wytrawnej, np. ze schabem czy boczkiem.
-
Obiad na słodko
25-07-2018 12:07Placuszki, kluseczki, pierogi leniwe... A do tego świeże owoce, odrobina śmietany, szczypta cukru i cynamonu. Prawdziwie letni obiad.
-
Tiropitakia - greckie pierożki serowe
30-04-2018 12:12Lekka przekąska, którą można podawać na zimno i a ciepło. Pierożki sprawdzą się jako przystawka na przykład do greckiego ouzo
-
Wariacje z botwinką
20-04-2018 12:10Młode listki i małe korzonki buraków mają wielkie możliwości kulinarne. Wspaniale smakują nie tylko w chłodniku albo z młodymi ziemniakami. A przy tym jak pięknie zabarwiają potrawy na różowy kolor.
-
Kasza gryczana - cztery sprawdzone przepisy
14-03-2018 08:43Ogłaszamy powrót kaszy na nasze stoły. To nie tylko samo zdrowie, ale także niebo w gębie. Zwłaszcza jeśli się ją dobrze przyrządzi.
-
Gruzińskie pierożki chinkali
27-02-2018 12:15To rodzaj pierogów z mięsem. W Gruzji zamawiane są jako danie główne. Mają oryginalny kształt, a w środku oprócz farszu znajdziesz też aromatyczny rosół.
-
Rzecz o pierogach
23-01-2018 08:20Ile rodzin, tyle przepisów na pierogi. Choćby na ciasto: z jajkami lub bez, z olejem lub masłem, z zimną wodą lub zaparzane wrzątkiem. I wszystkie są równie pyszne!
-
Bakalie w akcji
29-12-2017 08:22Jedząc słodkości z bakaliami, możemy czuć się choć trochę rozgrzeszeni - w końcu to przecież suszone owoce!
-
Pierogi zawsze na czasie
28-12-2017 08:39To tradycyjne polskie danie często pojawia się na stołach w czasie świąt. Jeśli i wy zamierzacie podjąć nim gości, spróbujcie w tym roku całkiem nowego przepisu.
-
Wigilia w mig
23-12-2017 08:57Nie każdy jest przewidujący i zapobiegliwy. Zdarzają się wśród nas także mistrzowie ostatniej chwili, którzy nawet świąteczne dania potrafią wyczarować w mgnieniu oka.
-
Maliny w roli głównej
06-07-2017 12:42Najpyszniejsze są takie prosto z krzaka, własnoręcznie zerwane i natychmiast zjedzone. Można z nich też zrobić smoczą łapę, nadziewając po jednej na każdy paluszek
-
Uszka do barszczu
11-12-2016 08:17Sekretem smacznych pierożków do barszczu jest nie tylko cienkie ciasto i dobrze przyprawiony farsz. Najsmaczniejsze są te malutkie. Uszka, a nie ucha.
-
Pierogi ruskie
14-09-2016 08:05Każda gospodyni robi je według swojego sprawdzonego przepisu. W farszu możesz zmienić nieco proporcje według upodobań, a ciasto zagnieść tylko z mąki i wody - najważniejsze, by było miękkie i cienko rozwałkowane
-
Pierogi z łososiem
11-12-2014 08:26To propozycja dla tych, którzy nie przepadają za rybami. Pieczony łosoś ukryty w cieście smakuje inaczej niż podany sauté.
-
Wege pierogi
20-12-2013 12:00Absolutny hit! Pierogi, które wyśmienicie smakują ugotowane, upieczone i odsmażone. A na dodatek dobrze znoszą mrożenie. Warto zrobić ich więcej i przechować w zamrażalniku na czas, kiedy po świętach nie będzie już ani śladu.
-
Domowa kuchnia Jakuba Kuronia
29-11-2013 08:06Ilekroć jako mały chłopiec zastawałem mamę lub babcię podczas rozwałkowywania ciasta, pytałem, co przygotowują. Nie pamiętam, by kiedykolwiek udzieliły dwóch takich samych odpowiedzi, mimo że zawsze na stolnicy leżał ten sam niepozorny płat ciasta z mąki i jajek. Zastanawiałem się, jak to cienkie ciasto zamienia się w pierogi, placki, kulebiaki czy tarty. Mimo że dziś o kuchni wiem znacznie więcej, nadal nie przestają mnie zadziwiać możliwości, jakie kryją w sobie te dwa składniki. Żadne mięso czy warzywo nie ma takiego potencjału. Oto trzy przepisy z mojej książki "Kuroniowie przy stole", która już niedługo pojawi się w sprzedaży.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt