placki
-
Najlepsze potrawy do piwa
25-08-2018 08:04Latem trudno nie wpaść w piwny nastrój. Apetyczna pianka, intrygująca goryczka, orzeźwiający smak - to wszystko sprawia, że gdy na zewnątrz panuje upał, piwo staje się idealnym towarzyszem różnych potraw.
-
Kuchnia Kresów Wschodnich
20-08-2018 08:10To moim zdaniem jedna z najciekawszych polskich kuchni regionalnych. Tak popularne i bardzo lubiane dania jak pierogi, gołąbki, bliny czy kutia pochodzą z tradycji kulinarnej polskich Tatarów, Ukraińców czy Litwinów. Kuchnia kresowa łączy tradycje kuchni polskiej z kuchnią rosyjską czy austro-węgierską. Gdy jestem na Podlasiu czy Lubelszczyźnie, w Wilnie czy we Lwowie, zawsze staram się spisywać przepisy i zapamiętywać techniki kulinarne. A efekty smakować podczas wspaniałych poczęstunków i biesiad.
-
Naleśniki na obiad i na deser
07-08-2018 08:03Naleśniki można podać na wiele różnych sposobów, nie tylko z serem i śmietaną. Z cienkich zróbmy tort, a grubsze podajmy w formie placuszków.
-
Lekko, letnio, leniwie - wystarczy dobry pomysł
27-07-2018 08:55Nie zawsze trzeba się bardzo napracować, żeby przygotować coś dobrego do jedzenia. Czasem po prostu wystarczy mieć pomysł.
-
Obiad na słodko
25-07-2018 12:07Placuszki, kluseczki, pierogi leniwe... A do tego świeże owoce, odrobina śmietany, szczypta cukru i cynamonu. Prawdziwie letni obiad.
-
Ricotta - ser, ale nie ser
07-06-2018 12:16Na nowo odkryłam ser ricotta. Ma wszechstronne zastosowanie - do przekąsek, dań głównych, deserów... Spróbujcie poniższych przepisów, są superproste do przygotowania
-
Fenkuł, czyli koper włoski
11-07-2017 12:33Dopiero od niedawna dostępny jest w polskich sklepach. Można go jeść na surowo, smażyć, piec, dusić, grillować. Bez względu na sposób przyrządzania, zawsze da się wyczuć charakterystyczny anyżowy smak...
-
Placki warzywne z orzechami
08-12-2015 08:12Szybkie do zrobienia i niedrogie. Inna wersja placków ziemniaczanych, smakują i jako ciepła przystawka, i jako danie główne
-
Cztery sposoby na leśne grzyby
02-10-2013 13:45Marynowane, duszone, suszone, smażone... Już czas na grzybobranie, a więc koszyki (i koziki) w ręce i na grzyby!
-
Przekąski pełne warzyw
10-09-2013 08:05We wrześniu bywa jeszcze bardzo ciepło i słonecznie. Zawsze wtedy staramy się w pełni wykorzystać ostatnie dni dobrej pogody. Bardzo lubię spacery do pobliskiego parku Szczęśliwickiego. Gdyby nie hulajnogi, Julę rozbolałyby nogi już po 10 minutach. A tak, w parku możemy spędzić nawet 2 godziny. Nie bierzemy wtedy ze sobą prowiantu, bo przez cały ten czas jesteśmy w pędzie. Za to po powrocie do domu zawsze czeka na nas prawdziwa uczta.
-
Placek z mięsem
23-07-2013 12:20Jeżeli nie masz pomysłu, co zrobić z pozostałymi po obiedzie resztkami pieczeni czy mięsa z rosołu, spróbuj przygotować tan placek. To danie niedrogie i pyszne.
-
Niedziela bez mięsa
22-02-2013 08:00Tym razem proponujemy lekki obiad, gdzie głównym daniem nie będzie jak zwykle mięso, lecz ryba. Lżejsze menu to dobry pomysł na nadchodzące tygodnie - w końcu idzie ku wiośnie.
-
Gotuj z dziećmi: na polu kukurydzy
16-08-2012 09:31Latem dzieci z niecierpliwością czekają na złocistą, chrupiącą kukurydzę. Jak ją jeść? Proponujemy placuszki z sosem jogurtowo-miętowym, grillowaną i kremową zupę z kukurydzy.
-
Obiad w kolorze zielonym
06-07-2011 09:00Pojechaliśmy w odwiedziny do zaprzyjaźnionego gospodarstwa rodziny Majlertów. Z zebranej tam młodej cukinii, sałaty i zielonego groszku przygotowaliśmy placuszki, sałatkę i zupę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt