podróże kulinarne
-
Greckie przekąski
20-06-2018 12:03Śródziemnomorskie zakąski - zazwyczaj słone, czasem pikantne i bardzo aromatyczne. Podawane są na zimno lub na ciepło. Dziś proponujemy cztery dania prosto z tawerny na słonecznej Krecie.
-
Obiad na Święto Dziękczynienia
23-11-2017 08:16To uroczysty posiłek podawany w USA co roku w czwarty czwartek listopada. Proponujemy proste wariacje tradycyjnych dań przygotowywanych z okazji tego święta.
-
Smaki Grecji
01-08-2016 12:18Zapraszam do wspólnej podróży po mojej ojczyźnie, Grecji. Słoneczne wyspy, błękitne niebo, krystalicznie czyste morze, soczyste owoce, pachnące świeże zioła, wykwintne potrawy, doskonałe regionalne wino - to one sprawiły, że chętnie tam powracam także w myślach, marzeniach i snach.
-
Czechy od kuchni
28-12-2012 08:00Co i gdzie zjeść do piwa, żeby poczuć się w Pradze prawdziwym Czechem, co z tych przysmaków możesz sam zrobić w domu oraz dokąd od tego uciec
-
Litwa jak kąpiel w jeziorze
02-10-2011 08:00Kiedy się przejeżdża przez tę śmiesznie krótką granicę, różnic prawie nie widać. Niewiele się zmienia, właściwie nic, ani przyroda, ani ludzie; po obu stronach to samo. A potem: Jezu, co znaczą te dziwne słowa, które nic nie mówią? "Parduotuve" na przykład?
-
Jak smakują ostrygi w Bretanii
18-09-2011 09:00Na wakacje wybraliśmy się do Bretanii, krainy, która słynie właściwie z dwóch przysmaków. Jednym z nich są galettes, pyszne ciemne, słone naleśniki z mąki gryczanej. Drugim - ostrygi, które kupuje się tu na kilogramy prosto od hodowców.
-
Cebula i Botticelli
10-06-2011 09:00We Florencji z jednej strony nade wszystko ceni się świeżość, prostotę, smaki tworzone ręką kucharza. Z drugiej - ceni się tutaj handel, stąd przyzwolenie na badziewie dla turystów.
-
Wiedeń najdrobniejszych przyjemności
09-03-2011 10:52Siedzieć w Café Prückel i patrzeć na ludzi, podsłuchiwać, jak niespiesznie gadają, patrzeć na muzeum naprzeciwko i wcale nie musieć tam iść - o, to jest zimowe marzenie. I trzeba zawsze pamiętać, że tu, w Wiedniu, kawiarnia jest domem
-
Podróże kulinarne: Na podbój Hiszpanii
03-03-2011 11:49Niezliczone bary tapas, zatłoczone restauracje, bazary pełne najświeższych produktów, a do tego słońce i hiszpańska piłka nożna. Mnóstwo wrażeń, niespodzianek, nowych smaków i sportowych emocji - czegóż chcieć więcej...
-
Lwów od rana do wieczora
01-02-2011 14:04Poranek to pora na posiłek porządny, w barze. Zanim nadejdzie pora obiadu, kusi ulica i targ. A wieczór? Cóż, wieczór najlepiej spędzić tam, gdzie można się i najeść, i napić jednocześnie
-
Na zimę Prowansja
27-01-2011 12:11Na targu, parę kroków od portu, kłębią się ludzie, całe życie jest wybebeszone, falują zapachy od słodkich po gnilne. Tam jest wielki targ i tam jest jedzenie ulicy, ten cały marsylski miszmasz
-
Dwie Sycylie
21-01-2011 10:32Sycylia wwierca się głęboko w czaszkę, budzi się czasem po miesiącach, wracają zagnieżdżone smaki, wszystko zdecydowane i do spróbowania jedynie tam. Sycylia: wyspa nienadająca się do eksportu, wymagająca podróży
-
Słońce, słonina
29-12-2010 10:00Węgierska kuchnia - rozpięta między słońcem a długodojrzewającą słoniną, między zamiłowaniem do porcji napompowanych, do tłuszczu gęsiego, a nalotem kuchni światowej
-
Chilijska międzynarodówka
23-12-2010 10:00Kuchnia chilijska to kuchnia odziedziczona po konkwistadorach i emigrantach oraz ta miejscowa, indiańska. Wszystko w razie potrzeb na modłę własną przerobione, brane bez kompleksów
-
Angielski smak świąt
21-12-2010 07:00Jak bardzo Anglicy uwielbiają czas Bożego Narodzenia i swoją tradycyjną kuchnię można się przekonać co roku na ogromnym, świątecznym kulinarnym show - Taste of Christmas
-
Podróże kulinarne. Piekło, niebo, Szwecja
03-12-2010 15:26Jaki jest smak prawdziwej szwedzkiej kuchni - czy sterylnie czysty i grzeczny jak widok rudych domków z białymi okiennicami na tle przejrzystego nieba, czy jak szwedzkie kryminały - brudny i z zagadkami do rozwiązania?
-
Niezły Sajgon!
26-02-2009 11:00Pierwsze wrażenie. Nos przyzwyczaja się do słodkiego zapachu ulicy, uszy do hałasu miasta, oczy do zieleni ryżowych pól, ciało do wilgoci, a usta nasycają się smakiem wietnamskiej kuchni. Po miesiącu zmysły zgrywają się z otoczeniem, ale bodźce ukryte w potrawach dalej zaskakują i rozpieszczają. Wietnam smakuje wybornie. Jest słodki, słony, kwaśny i pikantny
-
Podróże kulinarne. Chengdu, czyli w pogoni za hot-potem
01-12-2008 06:00Chińczycy uwielbiają jeść i każdy pretekst jest dobry, żeby spotkać się w restauracji
-
Podróże kulinarne. Turcja - yufka prosto z pieca
14-04-2008 06:00Turecki stół jest długi, szeroki, obficie zastawiony i trudno od niego odejść
-
Podróże kulinarne - Indie. Uliczna kuchnia Madrasu
28-01-2008 06:00Jemy, dyszymy, oblizujemy ściekający nam po palcach sos i popijamy wszystko wodą
-
Zjeść Maroko
01-05-2007 00:00Podróżowanie po tym kraju może się zamienić w prawdziwą ucztę kulinarną
-
Absynt - wróżka nikczemna czy zielona?
01-05-2007 00:00Ulubiony trunek cyganerii, niegdyś wyklęty, dziś wraca do łask
-
Rodos od kuchni i kafenionu
01-05-2007 00:00Yamas, czyli na zdrowie - mawiają Grecy. Na Rodos toast wznosi się szklaneczką białego wytrawnego wina Vilare. Nie sposób odmówić
-
Moskwa kota Behamota
16-02-2003 19:12Siedząc na ławce nad stawem na Patriarszych Prudach, po raz kolejny przeglądam "Mistrza i Małgorzatę". Wprawdzie Bułhakow już w pierwszym rozdziale przestrzega, by w Moskwie nigdy nie rozmawiać z nieznajomymi, ja jednak mam cichą nadzieję, że dosiądzie się do mnie tajemniczy cudzoziemiec o szatańskim wyglądzie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt