ryba
-
Sprytne gotowanie
03-09-2018 08:44Gotowanie na co dzień polega na umiejętnym wykorzystaniu tego, co mamy w lodówce. No i dobrym pomyśle. Oto pięć nowych do kolekcji.
-
12 sposobów na rybę
17-08-2018 08:15Zapiekane w musach, panierowane w sezamie, zawijane w lasagne i podawane na surowo. Sposób na rybę to nie tylko filet panierowany w jajku i bułce.
-
Ryby z rusztu
20-07-2018 08:15Skropione sokiem z cytryny, obficie natarte ziołami, solą i pieprzem - upieką się, zanim przygotujesz do nich sałatki. A jeśli wcześniej włożysz ryby do marynaty, będą jeszcze delikatniejsze i bardziej aromatyczne
-
Truskawki
14-05-2018 12:25Można je podać na wiele sposobów. Nie musimy ich jeść tylko ze śmietaną. Okazuje się, że równie dobrze pasują do dań wytrawnych: sałaty, a nawet mięsa i ryby. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami!
-
Dania na dobrą sylwetkę
05-02-2018 12:34Niewielkie porcje, za to jedzone co trzy, cztery godziny. To metoda na pobudzenie metabolizmu do pracy i sposób na dobrą sylwetkę.
-
Ryba po grecku
21-12-2017 12:39W tradycyjnej wersji tej potrawy filety smaży się na patelni. Danie można również przygotować z ryby ugotowanej na parze. Jest wówczas lżejsze.
-
Sos beszamelowy bez tajemnic
02-11-2017 12:45Beszamel to podstawa wielu klasycznych potraw. Jest idealny do zapiekanek, potraw z mięsa i warzyw.
-
Ryba na co dzień
27-10-2017 12:19O tej porze roku warto przeprosić się z rybami. Zwłaszcza z tłustymi morskimi: łososiem, śledziem, makrelą, tuńczykiem. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.
-
Wakacje nad Bałtykiem - Dębki
06-07-2017 12:51Najlepszy czas na wakacje z małymi dziećmi to początek sezonu turystycznego. Plaże są puste i można bezkarnie sypać piachem, rozbijać ogromne obozowiska i spędzać w nich całe dnie, donosząc tylko prowiant.
-
Kuchnia Mazur i Podlasia
04-07-2017 08:11Zapraszam do kulinarnej podróży nad jeziora. Na mazurskich i podlaskich stołach królują ryby przyrządzone na setki sposobów. Znajdziecie tam też babkę ziemniaczaną, kartacze o litewskich korzeniach, kiszkę z kindziukiem oraz wiele innych smacznych i tradycyjnych potraw.
-
Wigilia przy stole
22-12-2016 08:59Stół przykryty białym wykrochmalonym obrusem, talerz dla niespodziewanego gościa, sianko i opłatek, a także co najmniej kilka obowiązkowych dań. Wśród nich nie może zabraknąć śledzia, postnej kapusty, piernika i słodkości z makiem.
-
Przepisy znad Bałtyku - nie tylko śledzie
04-08-2015 08:41Każda kuchnia ma swoją specyfikę wynikającą z dostępnych produktów. W czasie wakacji nad morzem polecamy oczywiście ryby, także w wariantach luksusowych, grzyby, dużo warzyw. Są także dania z grilla, który Polakom nieodłącznie kojarzy się z latem, zapiekanka, sałatki. Tylko przygotowywać i jedząc myśleć o morzu.
-
Dorada w winie
12-09-2014 12:39Ta śródziemnomorska ryba ma niewiele ości, a i tych łatwo się pozbyć. Zamarynowana w winie i upieczona krótko na grillu lub patelni jest aromatyczna i soczysta.
-
Przekąski z sardynkami
20-08-2013 07:33W Polsce niełatwo kupić świeże sardynki. Trudno zatem przyrządzić przysmak rodem z Portugalii, czyli sardynki z grilla. Nie musimy ich jednak jeść prosto z puszki. Można z nich przyrządzić smaczne przekąski.
-
Pomorskie opowieści
14-08-2013 13:00Na Pomorzu znajdziesz i piękne nadmorskie plaże, i malownicze jeziora wśród lasów. Nie dziwi więc obfitość potraw z pysznych, świeżo złowionych ryb. Ale warto spróbować też innych miejscowych specjałów - rolady wieprzowej z kiszoną kapustą czy zupy z razowego chleba.
-
Wykwintne dania na niedzielny obiad
23-05-2013 08:07Sola to ryba z górnej półki. I nie chodzi tu tylko o cenę. Jej delikatny smak trzeba umiejętnie podkreślić. Podana w plastrach pomarańczy nada uroczysty charakter świątecznemu obiadowi.
-
Rodzinne gotowanie
09-05-2013 08:15W weekend więcej czasu spędzamy razem. Chodzimy na spacery, jeździmy na rowerach, wybieramy się do kina... Miło byłoby także wspólnie przygotować obiad. Rodzinne gotowanie może być dla wszystkich miłym przeżyciem.
-
Noworoczny pstrąg w tymianku
31-12-2012 16:00Nowy Rok powitajmy godnie, zwłaszcza na talerzu.
-
Kuchnia Australii
16-08-2012 08:34Bogactwo składników, eksplozja smaków i aromatów oraz połączenie wpływów anglosaskich i śródziemnomorskich z dalekowschodnimi i lokalnymi to kwintesencja kuchni australijskiej. Koniecznie dodajcie do tego wspólne spędzenie czasu na świeżym powietrzu, z przyjaciółmi, przy zastawionym stole!
-
Sandacz faszerowany
21-06-2011 17:04W tym tygodniu proponujemy szlachetnego sandacza - idealny pomysł na letni, niedzielny obiad
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt