ryby

  • W panierce z orzechów lub sera, w cieście piwnym czy pod pierzynką z chrzanu. Wybierz przepis, jaki najbardziej ci odpowiada - ale koniecznie przyrządzaj ryby chociaż raz w tygodniu

  • Ryby prosto z rusztu

    08-06-2018 11:46archiwum

    Ryby i owoce morza przyrządzone na grillu zyskują dymny smak i aromat. Dzięki temu smakują także tym, którzy za nimi na co dzień nie przepadają.

  • Kuchnia Sudetów

    02-02-2018 08:11Wiesław Bober

    To wyjątkowo urozmaicona kuchnia. Dlaczego? Po II wojnie światowej na Dolnym Śląsku zamieszkała ludność z całej Polski, np. z Krakowskiego, Kieleckiego, Rzeszowskiego oraz z Kresów Wschodnich - z Lwowa, Tarnopola, Wołynia... Była też mniejszość niemiecka, ukraińska czy żydowska. Siłą kuchni sudeckiej jest właśnie jej kulturowa różnorodność oraz regionalne produkty: dziczyzna, grzyby i ryby.

  • Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

    08-01-2018 08:21archiwum

    Przyrządzić rybę tak, aby smakowała dzieciom, to prawdziwe wyzwanie. Musi być nie tylko smaczna, ale również apetycznie podana. Inaczej możemy spotkać się ze stanowczą odmową.

  • Proste i oryginalne dania z rybami

    12-10-2017 08:25archiwum

    Ryby warto jeść - są bardzo zdrowe. Tymczasem jemy ich coraz mniej. Nie tylko ze względu na cenę, są drogie, ale również dlatego, że nie znamy innych sposobów na ich podanie poza rybą w panierce.

  • Wyborny pstrąg

    10-08-2017 12:06archiwum

    Stojąc przed ladą z rybami, spójrzcie przychylnym okiem na pstrąga. Jest smaczny i zdrowy, no i nie trzeba go sprowadzać z daleka, co ma ogromne znaczenie dla środowiska.

  • Szwedzkie lato w kuchni

    07-08-2015 08:08Karin Herrström, Michał Godyń

    Wspaniałe domowe pieczywo chrupkie, świeże zioła i ryby, aromatyczna sałatka, klasyczne bułeczki cynamonowe i zaskakujące limonkowym aromatem ciasto jagodowe. Zapraszamy do szwedzkiego stołu

  • Włoskie smaki

    18-02-2013 10:00Giancarlo Russo

    Są wciąż dla wielu z nas czymś tak egzotycznym jak owoce leśne dla Holendra. Wszystko dlatego, że - niestety - nie mamy dostępu do produktów, które dopiero co były wyłowione z morza. Wystarczy jednak poznać kilka zasad ich kupowania, znaleźć dobry przepis i... owoce morza oraz ryby morskie z pewnością znajdą swoje stałe miejsce w naszym jadłospisie.

  • Wędzenie ryb

    10-09-2011 09:00Mirosław Bobrowski

    W poszukiwaniu nowych smaków i aromatów kulinarnych warto spróbować wędzenia - jednego z najstarszych sposobów na utrwalanie i uszlachetnianie żywności

  • Ryby słodkowodne - przewodnik

    20-07-2011 09:00Mirosław Bobrowski, Executive Chef w Unity Line na m/f Polonia Świnoujście-Ystad

    Są zdrowe, więc polecane przez lekarzy, smaczne - czyli polecają je smakosze. Warto jeść ryby, nawet jeśli nie lubimy wybierać ości