sałatka
-
Drugie śniadanie
05-09-2018 08:07Z szynką, serem, pomidorem... Zwykła bułka na drugie śniadanie szybko się znudzi i dzieciom, i nam. Poszukajmy więc pomysłów, by przekąska do szkoły, czy do pracy, była atrakcyjna na tyle, żeby została zjedzona ze smakiem.
-
Sałatki ziemniaczane
29-08-2018 08:09Nie potrzebują wielu składników. Ich siłą jest prostota. Jeśli dbasz o linię, zastąp majonez jogurtem naturalnym.
-
Pora na pomidora
27-08-2018 08:40Pyszny na surowo, niezastąpiony w sałatkach. Idealny do faszerowania, niezbędny składnik wielu sosów. Pora na pomidora!
-
Kuchnia Kresów Wschodnich
20-08-2018 08:10To moim zdaniem jedna z najciekawszych polskich kuchni regionalnych. Tak popularne i bardzo lubiane dania jak pierogi, gołąbki, bliny czy kutia pochodzą z tradycji kulinarnej polskich Tatarów, Ukraińców czy Litwinów. Kuchnia kresowa łączy tradycje kuchni polskiej z kuchnią rosyjską czy austro-węgierską. Gdy jestem na Podlasiu czy Lubelszczyźnie, w Wilnie czy we Lwowie, zawsze staram się spisywać przepisy i zapamiętywać techniki kulinarne. A efekty smakować podczas wspaniałych poczęstunków i biesiad.
-
Lekko na lato
31-07-2018 12:25Zielone sałaty i świeże zioła, dojrzałe warzywa i owoce, ryby i frutti di mare. Do tego aromatyczna oliwa, jogurt i sok z cytryny, makaron lub kawałek chleba. Więcej nie trzeba, żeby stworzyć zdrowe i lekkie dania na lato. Smacznego!
-
Melon słodki i słony
31-07-2018 08:10Idealny na upalne dni - orzeźwiający, aromatyczny, soczysty, po prostu pyszny. Można go jeść do woli, bo jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy i składniki mineralne.
-
Danie główne prosto z patelni
25-07-2018 08:31Potrawa podana na stół na patelni ma smak wakacji. Nie jest to dobry pomysł na proszony obiad, ale czemu nie biesiadować w ten sposób w gronie najbliższych? Chociaż od czasu do czasu...
-
4 razy kalafior
20-07-2018 12:20Nie musi być tylko tradycyjnym dodatkiem do obiadu. Można z niego przygotować całe sycące danie. Kalafior daje wielkie możliwości.
-
Dania mocno owocowe
25-06-2018 12:03Na śniadanie, przekąskę, obiad, deser i kolację. Na słodko, na słono i pikantnie. Z sercem przygotowane i pięknie podane.
-
Menu pod chmurkę
13-06-2018 12:35Nie tylko śniadanie można zjeść na trawie. Jeśli tylko przygotujemy odpowiednie potrawy, możemy biesiadować od rana do wieczora. Oby tylko dopisała pogoda.
-
Zielone warzywa, sałaty, zioła... Obiad na zielono
12-06-2018 12:10Liście, listeczki, łodyżki... Warto je jeść! Warto z nimi również w kuchni eksperymentować, zwłaszcza w weekend, gdy mamy trochę więcej czasu. Tym razem otoczmy zielenią wykwintny comber.
-
Lekkie sałatki
11-06-2018 12:35Zamiast ciężkich mięs, ciepłych zup i gulaszy jedzmy teraz jak najwięcej warzyw! Surowych, blanszowanych, gotowanych na parze. Eksperymentujmy z dodatkami w postaci sosów, dressingów i dipów.
-
Drugie śniadanie
31-05-2018 08:35Jakieś dwie, trzy godziny po śniadaniu zaczyna burczeć w brzuchu. Najwyższy czas na małą przekąskę.
-
Zielone szparagi
17-05-2018 08:26Wielbiciele szparagów dzielą się na entuzjastów białych i fanów zielonych. Dziś ukłon w stronę tych drugich. Zielone szparagi są na pewno nieco wdzięczniejsze w przygotowaniu. Krócej się gotują i nie trzeba ich obierać.
-
Truskawki
14-05-2018 12:25Można je podać na wiele sposobów. Nie musimy ich jeść tylko ze śmietaną. Okazuje się, że równie dobrze pasują do dań wytrawnych: sałaty, a nawet mięsa i ryby. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami!
-
Zdrowe gotowanie
02-05-2018 08:20Rower, bieżnia, basen, taniec, zajęcia fitness... Jak powinna wyglądać nasza dieta, nie tylko wtedy gdy uprawiamy sport? Proponujemy kilka zdrowych dań głównych i przekąsek
-
Sałatki do grilla
27-04-2018 12:05Są świetnym uzupełnieniem mięsnych dań z rusztu. Oto kilka propozycji na lekkie i kolorowe sałatki
-
Lekkie menu na co dzień
24-04-2018 08:55Po wielkanocnej uczcie pora wrócić do codziennego menu. W tym tygodniu znajdziecie pomysły na dania pomagające odzyskać równowagę w diecie, która w czasie świąt została zapewne skutecznie zachwiana.
-
Sałatki z nowalijkami
16-04-2018 12:10Czerwień rzodkiewek i pomidorów łączy się z różnymi odcieniami zieleni - szczypiorku, sałat, mięty i koperku. A wszystko aż kipi od witamin. Więc jak najszybciej, by ich nie uronić, pokrój warzywa i wymieszaj z sosami.
-
Odmieniamy znane dania
06-04-2018 08:10Znudziły wam się kotlety? Przygotujcie szaszłyki. Smak codziennej jarzynowej zmieńcie, dodając curry, a zamiast ziemniaczanego purée podajcie babeczki z cukinią. Taka odmiana to dobry sposób na pobudzenie apetytu.
-
Przekąska na zielono
05-04-2018 12:12Gdy dopadnie was wielki głód... zamiast sięgać po batonik, zjedzcie miskę sałatki. Jest nie tylko zdrowsza, ale również dużo lepsza dla figury.
-
Żegnamy kilogramy!
04-04-2018 08:11Niskokaloryczna dieta może być smaczna! Nie musi również oznaczać ciągłego burczenia w brzuchu, pod warunkiem że będziemy jeść regularnie co 3-4 godziny - w imię zasady mniej, a częściej.
-
Wiosenne menu dla dbających o linię
27-03-2018 12:45Wiosna za pasem. Pora zatem zacząć dbać o linię, aby odzyskać talię. Oto propozycja niskokalorycznych dań, które kuszą smakiem i kolorem.
-
Co podać na proszony obiad?
16-03-2018 12:08Czasem, zwłaszcza gdy przychodzą goście, warto przygotować bardziej wykwintne potrawy. Na szczęście nie zawsze są dużo bardziej pracochłonne niż te, które gotujemy na co dzień.
-
Co jeść, aby mieć więcej energii?
14-03-2018 12:09Aby po zimie odzyskać energię, musimy zabrać się za siebie ze zdwojoną siłą. Zacznijmy od diety: jedzmy więcej warzyw, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, orzechów i ryb. Dodadzą nam wigoru!
-
Cykoria na szybko
21-02-2018 08:10Cykoria wydaje się niepozorna, ale jej chrupiące liście pełne są witamin i mikroelementów. A smakuje nawet tylko skropiona oliwą i sokiem z cytryny.
-
Menu w kolorze słońca
15-02-2018 12:19Za oknem szaro i ponuro. Jak sprawić, żeby zrobiło się trochę przyjemniej? Przygotować sobie weekendową ucztę! Proponujemy kolorową sałatkę, indyka w karmelu, lekką zupę i słodkie ciacho. Wszystko w kolorze pomarańczowym
-
Zimowe sałatki dla dwojga
07-02-2018 12:13Mroźna pogoda jest zdradliwa - mamy większy apetyt na kalorie, jemy tłuściej i niekoniecznie zdrowo. Wieczorem lepiej zjeść mniej i bardziej lekkostrawnie. Na przykład zimową sałatkę
-
Dania na dobrą sylwetkę
05-02-2018 12:34Niewielkie porcje, za to jedzone co trzy, cztery godziny. To metoda na pobudzenie metabolizmu do pracy i sposób na dobrą sylwetkę.
-
Lżej po świętach
27-12-2017 09:0827 grudnia przechodzimy na dietę. Nie musi być niskokaloryczna, za to powinna być lekkostrawna. Zadbajmy, aby świąteczne specjały nie zaszkodziły wątrobie i nie odłożyły się w biodrach.
-
Sycące menu na niedzielny obiad
08-12-2017 12:22Zupa przed spacerem, drugie po, a deser na five o'clock. Niedzielny obiad możemy rozłożyć w czasie. Zwłaszcza jeśli nie ma na nim proszonych gości.
-
Rukola na 4 sposoby
07-12-2017 12:20Ma niepowtarzalny korzenno-orzechowy smak. W odróżnieniu od neutralnych liści sałaty jest wyrazista, lekko pikantna. Można ją dodać do mieszanki sałat lub podać oddzielnie, na przykład z serem lub wędliną.
-
Pełne smaku ziarenka ryżu
30-11-2017 08:45Idealnie łączą się z delikatnym mięsem i warzywami. Z ryżu można przyrządzić zapiekanki i sałatki. Ugotowany na sypko jest doskonałym dodatkiem do zup.
-
Awokado na 3 sposoby
13-11-2017 08:13Oprócz wyjątkowego smaku ma również dużo zalet: zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu, i dużo potasu regulującego ciśnienie krwi. Jedynym mankamentem jest to, że nie można jeść go w dużych ilościach, bo jest bardzo kaloryczne.
-
4 wypróbowane sałatki
24-10-2017 12:10Proste i szybkie w wykonaniu. Mogą być dodatkiem do dania głównego lub smaczną przekąską. Każdy przepis jest tylko propozycją, która można zmieniać według własnych upodobań.
-
Dieta odkwaszająca
19-10-2017 08:13Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie sprzyja zdrowiu, dobremu samopoczuciu i zgrabnej sylwetce. Jedzmy zatem jak najczęściej produkty, które odkwaszają organizm: warzywa, tofu, kiełki, kasze, zwłaszcza jaglaną i gryczaną, a zamiast kawy i herbaty pijmy koktajle mleczno-owocowe.
-
Fasola pełna smaku
25-09-2017 08:39Na świecie jest ponad 400 gatunków fasoli - każdy nieco inaczej wygląda i smakuje. Można z niej przyrządzić wiele potraw. Szkoda ograniczać się tylko do fasolki po bretońsku.
-
Jesienna sałatka
19-09-2017 12:16Włosi mają oliwę, my mamy olej rzepakowy. Ma lekko orzechowy smak i aromat, a na dodatek jest bardzo zdrowy. Można go użyć i do smażenia lub pieczenia, i do dressingów, aby podkreślić smak wspaniałych jesiennych sałat
-
Dania na dobrą pamięć
08-09-2017 08:04Dobra pamięć, koncentracja, refleks... Sprawny umysł można mieć nie tylko za młodu, pod warunkiem że będziemy go odpowiednio odżywiać. Jedzmy pełnowartościowe białko, pełnoziarniste produkty zbożowe, a także te bogate w kwasy omega-3. Pijmy też dużo wody.
-
Śliwka węgierka
05-09-2017 12:18W Polsce śliwki najczęściej dodaje się do ciast, marynuje w occie lub przerabia na powidła, ale te owoce świetnie smakują też z boczkiem, rukolą lub serem pleśniowym...
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt