sałatka
-
Drugie śniadanie
05-09-2018 08:07Z szynką, serem, pomidorem... Zwykła bułka na drugie śniadanie szybko się znudzi i dzieciom, i nam. Poszukajmy więc pomysłów, by przekąska do szkoły, czy do pracy, była atrakcyjna na tyle, żeby została zjedzona ze smakiem.
-
Sałatki ziemniaczane
29-08-2018 08:09Nie potrzebują wielu składników. Ich siłą jest prostota. Jeśli dbasz o linię, zastąp majonez jogurtem naturalnym.
-
Pora na pomidora
27-08-2018 08:40Pyszny na surowo, niezastąpiony w sałatkach. Idealny do faszerowania, niezbędny składnik wielu sosów. Pora na pomidora!
-
Kuchnia Kresów Wschodnich
20-08-2018 08:10To moim zdaniem jedna z najciekawszych polskich kuchni regionalnych. Tak popularne i bardzo lubiane dania jak pierogi, gołąbki, bliny czy kutia pochodzą z tradycji kulinarnej polskich Tatarów, Ukraińców czy Litwinów. Kuchnia kresowa łączy tradycje kuchni polskiej z kuchnią rosyjską czy austro-węgierską. Gdy jestem na Podlasiu czy Lubelszczyźnie, w Wilnie czy we Lwowie, zawsze staram się spisywać przepisy i zapamiętywać techniki kulinarne. A efekty smakować podczas wspaniałych poczęstunków i biesiad.
-
Lekko na lato
31-07-2018 12:25Zielone sałaty i świeże zioła, dojrzałe warzywa i owoce, ryby i frutti di mare. Do tego aromatyczna oliwa, jogurt i sok z cytryny, makaron lub kawałek chleba. Więcej nie trzeba, żeby stworzyć zdrowe i lekkie dania na lato. Smacznego!
-
Melon słodki i słony
31-07-2018 08:10Idealny na upalne dni - orzeźwiający, aromatyczny, soczysty, po prostu pyszny. Można go jeść do woli, bo jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy i składniki mineralne.
-
Danie główne prosto z patelni
25-07-2018 08:31Potrawa podana na stół na patelni ma smak wakacji. Nie jest to dobry pomysł na proszony obiad, ale czemu nie biesiadować w ten sposób w gronie najbliższych? Chociaż od czasu do czasu...
-
4 razy kalafior
20-07-2018 12:20Nie musi być tylko tradycyjnym dodatkiem do obiadu. Można z niego przygotować całe sycące danie. Kalafior daje wielkie możliwości.
-
Dania mocno owocowe
25-06-2018 12:03Na śniadanie, przekąskę, obiad, deser i kolację. Na słodko, na słono i pikantnie. Z sercem przygotowane i pięknie podane.
-
Menu pod chmurkę
13-06-2018 12:35Nie tylko śniadanie można zjeść na trawie. Jeśli tylko przygotujemy odpowiednie potrawy, możemy biesiadować od rana do wieczora. Oby tylko dopisała pogoda.
-
Zielone warzywa, sałaty, zioła... Obiad na zielono
12-06-2018 12:10Liście, listeczki, łodyżki... Warto je jeść! Warto z nimi również w kuchni eksperymentować, zwłaszcza w weekend, gdy mamy trochę więcej czasu. Tym razem otoczmy zielenią wykwintny comber.
-
Lekkie sałatki
11-06-2018 12:35Zamiast ciężkich mięs, ciepłych zup i gulaszy jedzmy teraz jak najwięcej warzyw! Surowych, blanszowanych, gotowanych na parze. Eksperymentujmy z dodatkami w postaci sosów, dressingów i dipów.
-
Drugie śniadanie
31-05-2018 08:35Jakieś dwie, trzy godziny po śniadaniu zaczyna burczeć w brzuchu. Najwyższy czas na małą przekąskę.
-
Zielone szparagi
17-05-2018 08:26Wielbiciele szparagów dzielą się na entuzjastów białych i fanów zielonych. Dziś ukłon w stronę tych drugich. Zielone szparagi są na pewno nieco wdzięczniejsze w przygotowaniu. Krócej się gotują i nie trzeba ich obierać.
-
Truskawki
14-05-2018 12:25Można je podać na wiele sposobów. Nie musimy ich jeść tylko ze śmietaną. Okazuje się, że równie dobrze pasują do dań wytrawnych: sałaty, a nawet mięsa i ryby. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami!
-
Zdrowe gotowanie
02-05-2018 08:20Rower, bieżnia, basen, taniec, zajęcia fitness... Jak powinna wyglądać nasza dieta, nie tylko wtedy gdy uprawiamy sport? Proponujemy kilka zdrowych dań głównych i przekąsek
-
Sałatki do grilla
27-04-2018 12:05Są świetnym uzupełnieniem mięsnych dań z rusztu. Oto kilka propozycji na lekkie i kolorowe sałatki
-
Lekkie menu na co dzień
24-04-2018 08:55Po wielkanocnej uczcie pora wrócić do codziennego menu. W tym tygodniu znajdziecie pomysły na dania pomagające odzyskać równowagę w diecie, która w czasie świąt została zapewne skutecznie zachwiana.
-
Sałatki z nowalijkami
16-04-2018 12:10Czerwień rzodkiewek i pomidorów łączy się z różnymi odcieniami zieleni - szczypiorku, sałat, mięty i koperku. A wszystko aż kipi od witamin. Więc jak najszybciej, by ich nie uronić, pokrój warzywa i wymieszaj z sosami.
-
Odmieniamy znane dania
06-04-2018 08:10Znudziły wam się kotlety? Przygotujcie szaszłyki. Smak codziennej jarzynowej zmieńcie, dodając curry, a zamiast ziemniaczanego purée podajcie babeczki z cukinią. Taka odmiana to dobry sposób na pobudzenie apetytu.
-
Przekąska na zielono
05-04-2018 12:12Gdy dopadnie was wielki głód... zamiast sięgać po batonik, zjedzcie miskę sałatki. Jest nie tylko zdrowsza, ale również dużo lepsza dla figury.
-
Żegnamy kilogramy!
04-04-2018 08:11Niskokaloryczna dieta może być smaczna! Nie musi również oznaczać ciągłego burczenia w brzuchu, pod warunkiem że będziemy jeść regularnie co 3-4 godziny - w imię zasady mniej, a częściej.
-
Wiosenne menu dla dbających o linię
27-03-2018 12:45Wiosna za pasem. Pora zatem zacząć dbać o linię, aby odzyskać talię. Oto propozycja niskokalorycznych dań, które kuszą smakiem i kolorem.
-
Co podać na proszony obiad?
16-03-2018 12:08Czasem, zwłaszcza gdy przychodzą goście, warto przygotować bardziej wykwintne potrawy. Na szczęście nie zawsze są dużo bardziej pracochłonne niż te, które gotujemy na co dzień.
-
Co jeść, aby mieć więcej energii?
14-03-2018 12:09Aby po zimie odzyskać energię, musimy zabrać się za siebie ze zdwojoną siłą. Zacznijmy od diety: jedzmy więcej warzyw, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, orzechów i ryb. Dodadzą nam wigoru!
-
Cykoria na szybko
21-02-2018 08:10Cykoria wydaje się niepozorna, ale jej chrupiące liście pełne są witamin i mikroelementów. A smakuje nawet tylko skropiona oliwą i sokiem z cytryny.
-
Zimowe sałatki dla dwojga
07-02-2018 12:13Mroźna pogoda jest zdradliwa - mamy większy apetyt na kalorie, jemy tłuściej i niekoniecznie zdrowo. Wieczorem lepiej zjeść mniej i bardziej lekkostrawnie. Na przykład zimową sałatkę
-
Dania na dobrą sylwetkę
05-02-2018 12:34Niewielkie porcje, za to jedzone co trzy, cztery godziny. To metoda na pobudzenie metabolizmu do pracy i sposób na dobrą sylwetkę.
-
Lżej po świętach
27-12-2017 09:0827 grudnia przechodzimy na dietę. Nie musi być niskokaloryczna, za to powinna być lekkostrawna. Zadbajmy, aby świąteczne specjały nie zaszkodziły wątrobie i nie odłożyły się w biodrach.
-
Sycące menu na niedzielny obiad
08-12-2017 12:22Zupa przed spacerem, drugie po, a deser na five o'clock. Niedzielny obiad możemy rozłożyć w czasie. Zwłaszcza jeśli nie ma na nim proszonych gości.
-
Pełne smaku ziarenka ryżu
30-11-2017 08:45Idealnie łączą się z delikatnym mięsem i warzywami. Z ryżu można przyrządzić zapiekanki i sałatki. Ugotowany na sypko jest doskonałym dodatkiem do zup.
-
Awokado na 3 sposoby
13-11-2017 08:13Oprócz wyjątkowego smaku ma również dużo zalet: zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu, i dużo potasu regulującego ciśnienie krwi. Jedynym mankamentem jest to, że nie można jeść go w dużych ilościach, bo jest bardzo kaloryczne.
-
4 wypróbowane sałatki
24-10-2017 12:10Proste i szybkie w wykonaniu. Mogą być dodatkiem do dania głównego lub smaczną przekąską. Każdy przepis jest tylko propozycją, która można zmieniać według własnych upodobań.
-
Dieta odkwaszająca
19-10-2017 08:13Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie sprzyja zdrowiu, dobremu samopoczuciu i zgrabnej sylwetce. Jedzmy zatem jak najczęściej produkty, które odkwaszają organizm: warzywa, tofu, kiełki, kasze, zwłaszcza jaglaną i gryczaną, a zamiast kawy i herbaty pijmy koktajle mleczno-owocowe.
-
Fasola pełna smaku
25-09-2017 08:39Na świecie jest ponad 400 gatunków fasoli - każdy nieco inaczej wygląda i smakuje. Można z niej przyrządzić wiele potraw. Szkoda ograniczać się tylko do fasolki po bretońsku.
-
Jesienna sałatka
19-09-2017 12:16Włosi mają oliwę, my mamy olej rzepakowy. Ma lekko orzechowy smak i aromat, a na dodatek jest bardzo zdrowy. Można go użyć i do smażenia lub pieczenia, i do dressingów, aby podkreślić smak wspaniałych jesiennych sałat
-
Dania na dobrą pamięć
08-09-2017 08:04Dobra pamięć, koncentracja, refleks... Sprawny umysł można mieć nie tylko za młodu, pod warunkiem że będziemy go odpowiednio odżywiać. Jedzmy pełnowartościowe białko, pełnoziarniste produkty zbożowe, a także te bogate w kwasy omega-3. Pijmy też dużo wody.
-
Śliwka węgierka
05-09-2017 12:18W Polsce śliwki najczęściej dodaje się do ciast, marynuje w occie lub przerabia na powidła, ale te owoce świetnie smakują też z boczkiem, rukolą lub serem pleśniowym...
-
Fenkuł, czyli koper włoski
11-07-2017 12:33Dopiero od niedawna dostępny jest w polskich sklepach. Można go jeść na surowo, smażyć, piec, dusić, grillować. Bez względu na sposób przyrządzania, zawsze da się wyczuć charakterystyczny anyżowy smak...
-
Piknikowe pyszności
07-07-2017 08:42Już niebawem - 15 czerwca, w warszawskiej Królikarni odbędzie się Piknik Kulturalny ?Gazety Co Jest Grane?. Oprócz ciekawych wydarzeń artystycznych czeka nas prawdziwa kulinarna uczta, przygotowana przez siedem warszawskich restauracji. Oto mała zapowiedź. Mnie już ślinka leci...
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt