szef kuchni
-
12 sposobów na rybę
17-08-2018 08:15Zapiekane w musach, panierowane w sezamie, zawijane w lasagne i podawane na surowo. Sposób na rybę to nie tylko filet panierowany w jajku i bułce.
-
Slow food - na wiosenną sjestę
12-04-2018 12:10Na czym polega idea slow foodu? To ochrona prawa do oryginalnych smaków, wytwarzanych naturalnymi metodami, z regionalnych produktów i charakterystycznych tylko dla danego miejsca. Autorami prezentowanych wiosennych, sezonowych przepisów są członkowie warszawskiego Convivium Slow Food
-
Wytrawna Wielkanoc
28-03-2018 08:53Większość z nas ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy na żurki, pasztety, wielkanocne pieczyste czy ćwikłę. My polecamy przepisy m.in. na kaczkę, karczek wieprzowy w cieście, zapiekaną białą kiełbasę i żurek z grzybami.
-
Oscarowa kuchnia
04-03-2018 12:15Oscary otrzymują... Tak można by zapowiedzieć pojawienie się dzisiejszych dań. Zostały dedykowane wybitnym aktorom filmowym i podane na gorąco, tuż przed wręczeniem tegorocznych Oscarów. Dla gwiazd gotują szefowie kuchni.
-
Zapraszamy na krewetki
22-02-2018 12:20Mają mało kalorii, za to dużo białka, witamin i antyoksydantów. No i są niebywale smaczne! Ale wielu jest nieufnych - w restauracji może i zamówią, ale w domu nie przyrządzą. Do czasu, bo to prawie pewne, że po pierwszym własnym daniu z krewetkami nabiorą do nich przekonania... i apetytu na więcej.
-
Na ostatki
13-02-2018 08:19Na osłodę zostają nam faworki i pączki, które w tłusty czwartek możemy pochłaniać bezkarnie, aż do obezwładniającego przejedzenia. Jednak na tym lista ostatkowych przyjemności się nie kończy. Wiesław Bober i Łukasz Konik proponują, co przygotować w ostatnie dni karnawału.
-
Zdrowo odchudzone dania - nie tylko na wiosnę
23-03-2017 12:10Podstawą są chude mięsa i ryby przyrządzane z małą ilością tłuszczu i jak największą warzyw. Dania niskokaloryczne, dostarczając wszystkich niezbędnych składników, są lekkie, apetyczne, bardzo smaczne. I naprawdę można się nimi najeść.
-
Jagnięcina - szlachetny smak
23-08-2016 12:19Kiedyś zajmowała znaczące miejsce w kuchni polskiej, w czasach PRL-u zapomniana, dziś dzięki renesansowi kuchni regionalnej wraca na nasze stoły.
-
Domowe włoskie makarony
18-07-2016 08:16Już same ich nazwy brzmią zniewalająco bucatini, rigati, casarecce... Pięknie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej. A może zamiast kupować gotowe, zacząć robić makarony w domu, i - jak we Włoszech - mieć swój rodzinny przepis?
-
Wielkanocne słodkości
08-03-2016 13:18Mazurki, baby wielkanocne, paschę czy sernik? Co słodkiego przygotujecie na świąteczny stół? Mamy dla Was aż jedenaście słodkich propozycji, wszystkie sprawdzone i przepyszne.
-
Boże Narodzenie za granicą
10-12-2013 12:10W Grecji na Boże Narodzenie piecze się specjalny chleb. W Kanadzie podawana jest zupa pomidorowa z dżinem i indyk z dwoma farszami. Szwajcarskich świąt nie można sobie wyobrazić bez ciasteczek brunsli, a francuskich - bez czekoladowego polana bûche de Noël. Mistrzowie z Fundacji Klubu Szefów Kuchni zapraszają w kulinarną podróż po świecie i prezentują wybrane świąteczne dania z różnych krajów.
-
Wegetariańskie inspiracje
05-03-2013 08:00Nie tylko dla jaroszy. Warzywa można gotować, pic, grillować, miksować na mus, robić z nich roladki, torciki, carpaccio. Wybór potraw jest ogromny - od zimnych i ciepłych przystawek, po dania główne - wszystkie apetyczne, kolorowe, lekkie. I bardzo zdrowe. Organizm będzie wdzięczny, jeśli po miesiącach walki z chłodem podamy mu smakowitą wiosnę na talerzu.
-
Kolacja ze śniadaniem
13-02-2013 12:00Na stole są tylko dwa nakrycia, a na nich dania wyjątkowe, lekkie, pobudzające zmysły. Idealnie pasują do romantycznego nastroju, a jeśli były przyrządzane z uczuciem, na pewno trafią do serca.
-
Przy wigilijnym stole
17-12-2012 08:00Na ten wieczór czekamy cały długi rok. I w zasadzie doskonale wiemy, na co czekamy. Tyle tylko, że każdy czeka na coś innego...My mamy dla was propozycję - autorskie przepisy mistrzów z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Spośród 15 wyjątkowych dań, wybierzcie swoją tradycyjną dwunastkę. I zgromadzeni przy jednym stole, spróbujcie - jak każe tradycja - każdej wigilijnej potrawy.
-
Rick Stein: Rozmowa o kuchni to sama radość
25-10-2012 16:00Popularny szef kuchni, opowiada o pasji gotowania, lokalnych produktach, podróżach i udziale w polskiej edycji programu MasterChef
-
Zapach ciasta
21-06-2012 14:00W domu piekę tradycyjnie. Lubię stawiać na stole ciepłe, parujące ciasto, by w domu unosił się jego zapach. W cukierni przygotowujemy bardziej nowoczesne i wyrafinowane kompozycje. Używamy na przykład specjalnych perfum, dzięki którym doświadczenie smaku staje się pełniejsze. Z Ericem Lanlardem rozmawiała Małgorzata Minta
-
Kanapka dla piłkarza
04-06-2012 08:00Club sandwich w wersji light to propozycja Tomasza Leśniaka, Szefa Kuchni Hotelu Sheraton w Krakowie, kucharza reprezentacji Polski w piłce nożnej
-
Słodkości Ani Przybylskiej
02-01-2012 08:00Przyjaźnią się od lat, czasami wspólnie gotują. Dla nas przygotowali mus z białej czekolady z czarnym bzem i torcik miodowy. Anna Przybylska, aktorka, otwarcie przyznaje, że najbardziej lubi słodkie smaki. W domu gotuje dla siebie, partnera piłkarza i trójki dzieci. Tomasz Deker, cukiernik, współwłaściciel sieci T.Deker Patissier & Chocolatier
-
Zapraszamy do Restauracji Mistrzów w Starych Jabłonkach
20-07-2011 09:00Już 27 lipca rusza Restauracja Mistrzów - impreza towarzysząca corocznemu turniejowi mistrzostw świata w siatkówce plażowej Mazury Orlen Grand Slam
-
Feta z krowiego mleka, czyli wzloty i upadki polskich kulinariów
11-01-2011 13:25Z pierwszych wizyt w Polsce pamiętam, że ludzie poświęcali wiele czasu na rodzinne ucztowanie, ale - niestety - często jedli źle. Przez lata, które tu spędziłem, sytuacja się odwróciła. Coraz więcej ludzi dobrze gotuje, a coraz mniej celebruje posiłek.
-
Co jedzą za kordonem?
25-12-2010 11:00W listopadzie odbył się kolejny szczyt NATO, a mnie po raz kolejny przypomniało się, jak to jest gotować dla dyplomatów
-
Sushi a polska tradycja
22-12-2010 10:15Polacy wpadają ze skrajności w skrajność: albo biedna gomułkowska kolacja wigilijna, albo sushi i zupa miso do opłatka. Naszym - szefów kuchni - zadaniem będzie zachęcenie amatorów do otworzenia się na nowe trendy. Ale tak, by nie zapomnieli o rdzennym polskim smaku
-
Paradoksy tureckiej dziczyzny
03-12-2010 14:48Jestem zawodowym szefem kuchni, gotuję więc zawsze - nawet na urlopie
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt