szkoła gotowania
-
Risotto z kurkami
23-07-2018 08:15Risotto to danie na co dzień, szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast grzybów dodać cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Podstawą jest ryż, cebula i bulion.
-
Tarta szpinakowa
13-06-2018 08:23Znakomity pomysł zarówno na danie obiadowe, jak i na kolację. Smakuje i na ciepło, i na zimno.
-
Focaccia z rozmarynem
12-06-2018 12:20Pyszne bułeczki, które idealnie nadają się do maczania w sosach lub aromatycznej oliwie. Najlepiej smakują we Włoszech, ale póki co spróbujmy zrobić je w domu.
-
Falafel w sezamie
05-06-2018 08:30Kulki z ciecierzycy lub bobu panierowane w sezamie to bardzo popularna potrawa wegetariańska w krajach arabskich.
-
Pulpety z warzywami
29-05-2018 12:15Duszone pulpety to potrawa lekkostrawna. Jeśli chcemy, by klopsy były bardziej soczyste, można je również usmażyć.
-
Makaroniki orzechowe
28-05-2018 12:06Są trudne i wymagają cierpliwości. Nie poddawaj się, kiedy opadną podczas pieczenia - my też musieliśmy powtórzyć próbę. Na efekt warto jednak poczekać
-
Wołowina w sosie chrzanowym
23-05-2018 12:13Sztuka mięsa w sosie to klasyka. Aby potrawa się udała, trzeba kupić mięso najwyższej jakości i przygotować aromatyczny sos.
-
Placek z jabłkami po szwajcarsku
23-05-2018 08:05Delikatny, puszysty i aromatyczny. Mocna konkurencja dla naszej szarlotki.
-
Ryba pod beszamelem
17-05-2018 12:20Dzięki aksamitnej warstwie sosu mięso ryby nie wyschnie w czasie pieczenia. Będzie aromatyczne i soczyste.
-
Calzone z salsą pomidorową
15-05-2018 12:20Czyli pizza w kształcie pieroga. Zamiast dwóch dużych możesz wykonać kilka mniejszych porcji i usmażyć je w głębokim oleju
-
Pesto - to jest to!
10-05-2018 12:26Można je oczywiście kupić w słoiku, ale warto także, choć raz, zrobić samemu. Przyjemność i satysfakcja gwarantowane! Spaghetti z pesto domowej roboty smakuje o niebo lepiej. Tym razem przygotowujemy pesto bazyliowe, ale można także zrobić z suszonych pomidorów.
-
Tiropitakia - greckie pierożki serowe
30-04-2018 12:12Lekka przekąska, którą można podawać na zimno i a ciepło. Pierożki sprawdzą się jako przystawka na przykład do greckiego ouzo
-
Batoniki czekoladowo-orzechowe
10-04-2018 08:20Jest zdrowszy niż baton kupiony w sklepie. Sprawdzi się jako drugie śniadanie w szkole, przegryzka na urodzinowym przyjęciu lub prowiant na całodniową wycieczkę
-
Żurek na zakwasie
29-03-2018 12:15Zaplanuj dobrze, kiedy zrobić zakwas, bo na wielkanocnym śniadaniu żurek musi być koniecznie. Kwaśny, zawiesisty, rozgrzewający, na najlepszym - domowym - zakwasie.
-
Sernik kremowy
28-03-2018 12:05Puszysty sernik z kremowego serka to podstawa. Taką wersję możesz urozmaicać, dodając np. cynamon, karmel, czekoladę, owoce czy orzechy - w zależności od pory roku i dostępności składników.
-
Pyzy z mięsem
22-03-2018 12:20Kartacze, cepeliny - nazywają się różnie w zależności od regionu Polski. Te tradycyjne kluski mają swoich wielbicieli. Jeśli do nich należysz, spróbuj zrobić je własnoręcznie.
-
Kluski śląskie
09-03-2018 12:15Potrawa znana z dzieciństwa. Teraz trochę zapomniana. Jeśli nie uda się namówić babci, spróbujmy zrobić ją sami.
-
Gruzińskie pierożki chinkali
27-02-2018 12:15To rodzaj pierogów z mięsem. W Gruzji zamawiane są jako danie główne. Mają oryginalny kształt, a w środku oprócz farszu znajdziesz też aromatyczny rosół.
-
Zapiekane kiełbaski z warzywami
21-02-2018 12:39Zapiekane kiełbaski z warzywami to potrawa, która smakiem przeniesie nas w letnie wieczory spędzone z przyjaciółmi przy grillu.
-
Faworki
08-02-2018 12:08Nie ma co ukrywać, jest z nimi trochę zachodu. Jeśli jednak poprosisz domowników o pomoc, robota okaże się prosta. Idę o zakład, że następnym razem nie trzeba będzie już was namawiać do smażenia chrustu
-
Babka ziemniaczana
05-02-2018 08:07Kiedy znudzą nam się kartofle w mundurkach i ziemniaczane purée, możemy zrobić pyszną zapiekankę z ziemniakami w roli głównej.
-
Magdalenki
30-01-2018 08:14Ciasteczka te swoją sławę zawdzięczają Marcelowi Proustowi, który uwiecznił ich smak w powieści ?W poszukiwaniu straconego czasu?.
-
Wykwintna pieczeń z indyka
09-01-2018 08:21Amerykanie świętuja z nim Dzień Dziękczynienia. My możemy przywitać z nim nowy rok.
-
Szynka domowej roboty
28-12-2017 12:45Wbrew pozorom nie jest to bardzo pracochłonne zadanie. Przede wszystkim trzeba przygotować aromatyczną bejcę do zamarynowania i peklowania mięsa.
-
Ryba po grecku
21-12-2017 12:39W tradycyjnej wersji tej potrawy filety smaży się na patelni. Danie można również przygotować z ryby ugotowanej na parze. Jest wówczas lżejsze.
-
Zrazy po nelsońsku
30-11-2017 12:19Wieść gminna niesie, że XVIII- wieczny admirał Horatio Nelson opracowując plany wojenne, nic nie jadł. Zatroskany kucharz okrętowy przygotował nową potrawę, by zaintrygować admirała. Ta zaś podbiła jego serce. Może warto jej spróbować?
-
Chałka z sezamem
29-11-2017 08:12Bułeczka drożdżowa, zwana też plecionką, struclą albo kukiełką, najlepiej smakuje z masłem i domowymi konfiturami. Choć można kupić gotową, warto spróbować zrobić ją samodzielnie.
-
Kotlety mielone krok po kroku
27-11-2017 12:10Kotlety mielone należą do potraw najczęściej kojarzonych z dzieciństwem. Gdy przejmujemy pałeczkę w kulinarnej sztafecie pokoleń, to nie ma na to rady - musimy umieć zrobić swoim dzieciom takie mielone, jak robiły nam babcia i mama.
-
Bułeczki drożdżowe
16-11-2017 12:40Ciasto drożdżowe jest wymagające - nie róbcie zatem nic na skróty. Dobrze zagniecione i wyrośnięte w cieple ciasto jest gwarancją udanych wypieków.
-
Zapiekanka z kiełbasą i porami na cieście francuskim
09-11-2017 08:51Nie jest to najlżejsze danie, ale wyjątkowo dobre na jesienną aurę za oknem.
-
Jak zrobić strudel jabłkowy?
08-11-2017 12:15Delikatne jabłka z rodzynkami, doprawione cynamonem i zawinięte w cieniutkie ciasto...po prostu pycha! Wyjęte z piekarnika można od razu podawać na stół. Oprószone cukrem pudrem albo z dodatkiem lodów waniliowych.
-
Placek dyniowy
19-10-2017 12:15Sezon na dynię otwieramy tym razem nie tradycyjnie zupą, a ciastem z wykwintnymi dodatkami.
-
Brioszki z dżemem
03-10-2017 08:15Drożdżowe bułeczki z owocowym dodatkiem. Zamiast dżemu (lub marmolady) możesz użyć ulubionego serka, kremu orzechowego, budyniu lub po prostu przygotować pyszne kanapki.
-
Barszcz ukraiński
02-10-2017 12:08Polska wersja nie jest tak tłusta i sycąca jak prawdziwy barszcz z Ukrainy. Choć to i tak więcej niż zupa, to niemal danie jednogarnkowe
-
Pleśniak
27-09-2017 12:20Ten nieco staromodny wypiek nadal ma swoich fanów. Cudowne połączenie słodyczy ciasta i cierpkiej konfitury, aksamitnej warstwy jablek i chrupiącej kruszonki.
-
Sernik na zimno z jagodami
31-07-2017 12:20Prosty w przygotowaniu, lekki i owocowy, idealnie pasuje na upalne dni. Zamiast jagód możesz użyć innych owoców sezonowych: truskawek, malin, brzoskwiń... Albo pomieszać owoce i przygotować wersję kolorową.
-
Frittata
11-07-2017 08:10Misterny omlet z dodatkami. Można go przygotować z warzywami, ryżem, kawałkami grillowanej piersi kurczaka. Tym razem wersja z ricottą i brokułami.
-
Ciasto drożdżowe z owocami
26-06-2017 12:35Klasyczny deser, który nigdy nie wyjdzie z kulinarnej mody. Dobry zarówno w lecie - z truskawkami, malinami, jak również jesienią - z jagodami i śliwkami.
-
Lazania
27-04-2017 12:10Jej przygotowanie zabiera sporo czasu i wymaga nieco wprawy. Warto jednak wziąć tego byka za rogi! Bo domowa lazania smakuje wyśmienicie.
-
Klopsiki
04-04-2017 12:46Maleńkie mięsne kuleczki z orzechami i mozarellą to idealny dodatek do spaghetti.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt