szkoła gotowania
-
Zupa szaparagowa
17-05-2013 14:20Jest bardzo delikatna, a zarazem wyrazista. Można ją przygotować zarówno na wywarze z warzyw, jak i na cięższym, tradycyjnym bulionie, tak jak proponujemy obok.
-
Biały tort z kremem cytrynowym
10-05-2013 13:42Na przyjęcie komunijne, na imieniny Stasia lub Zosi, a może na Dzień Matki - w maju okazji będzie wiele, żeby przygotować ten pyszny tort z orzeźwiającym kremem.
-
Frittata szpinakowa
08-05-2013 12:20Świetna na piknik. Jej głównym składnikiem są jajka. Parmezan możesz zastąpić fetą lub kozim serem, a szpinak - cukinia, zielonym groszkiem lub gotowanym kalafiorem
-
Pieczona szynka
25-03-2013 11:52Jest soczysta, miękka i bez konserwantów. Dzięki peklowaniu ma wspaniały aromat i niezwykły kolor. Sprawdzi się na ciepło do obiadu i jako składnik kanapki piknikowej.
-
Czekoladowe trufle z likierem migdałowym
11-03-2013 08:00W truflach jest coś wyjątkowego. Właściwie nie wymagają zbyt dużo pracy, ani pieczenia, ale jeśli użyjemy wyobraźni i ulubionych składników, to efekty są zaskakujące!
-
Kurczak nadziewany wątróbką
08-03-2013 12:00Farsz może dodać pieczonemu kurczakowi charakteru. Dzięki niemu smak, który bardzo dobrze znamy - drób jemy wszak często - zaskakuje nowym odcieniem. Kurczaka można faszerować różnymi rodzajami nadzienia: na słodko lub na ostro. Dziś proponujemy farsz z kaszy manny i wątróbki.
-
Zupa rybna krok po kroku
05-03-2013 12:00Przyrządzisz ją z ryb słodkowodnych i morskich. Najważniejsze, żeby (podobnie jak rosół) gotowała się na bardzo małym ogniu. Wówczas będzie esencjonalna, klarowna, o delikatnym smaku.
-
Beszamel gładki jak aksamit
01-03-2013 08:00Jeden z podstawowych sosów do opanowania. Dzięki niemu, smaki pozostałych składników potrawy przenikają się, tworząc harmonijną całość. Jedyne co może popsuć sos to grudki. Co zrobić, by się nie zrobiły?
-
Paella
21-02-2013 08:00Zrobienie tego hiszpańskiego przysmaku może wydawać się trudne. Lista składników jest istotnie imponująca. Nie zrażajcie się jednak i weźcie byka za rogi! Przeprowadzimy was przez kolejne etapy przygotowań, krok po kroku.
-
Chrust, czyli faworki
07-02-2013 12:00Na przygotowanie faworków przygotuj czas i uzbrój się w cierpliwość. Jednak warto się trochę pomęczyć, bo domowe faworki to o wiele większa przyjemność, niż te ze sklepu.
-
Jak zrobić muffinki?
25-01-2013 08:00Zanim zaczniesz przygodę z muffinkami, musisz wiedzieć, że te efektowne babeczki potrafią uzależnić. Ciągle będziesz znajdować powody, żeby zrobić je jeszcze raz, wypróbować inne dodatki, formy czy papilotki
-
Kaczka pieczona jabłkami
23-01-2013 12:00Kaczka pieczona z jabłkami to tradycyjne polskie danie, jeszcze nie tak dawno atrakcja rodzinnych obiadów ?od święta?. Wbrew pozorom, jest bardzo łatwa do przyrządzenia. I smakowicie pieką się w niej kwaśne jabłka.
-
Tarta z jabłkami i kajmakiem
18-01-2013 14:00Kolejna wersja klasycznej szarlotki - tym razem w formie tarty z dodatkiem słodkiej warstwy kajmaku i płatków migdałowych
-
Flaki
18-01-2013 12:00Do flaczków pasują różne dodatki, np. pulpety albo knedle z ziemniaków. Najczęściej jednak podaje się je ze świeżym pieczywem
-
Dojrzewający piernik
29-11-2012 08:00Zagnieć ciasto już dziś, odstaw na 3 tygodnie i upiecz je kilka dni przed Wigilią. To jedno z niewielu świątecznych dań, które możesz przygotować z wyprzedzeniem.
-
Domowy pasztet
19-11-2012 12:00Nic nie zastąpi smaku i zapachu ciepłego pasztetu tuż po wyjęciu z piekarnika. Sekret tkwi we właściwie dobranych składnikach. Potem potrzeba już tylko czasu, aby przygotować, udusić, zmielić, doprawić i upiec pyszny domowy pasztet
-
Pizza margherita
12-11-2012 10:30Przejęła imię od królowej Włoch Margherity, dla której w 1889 roku była po raz pierwszy przygotowana. Powstała z niewielu, ale bardzo przemyślanych, składników. Czerwień pomidorów, biel mozzarelli i zieleń bazylii odwzorowują barwy włoskiej flagi.
-
Baklava - szkoła gotowania
08-11-2012 12:00Słodki przysmak kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, dokładności i czasu - ciasto musi być jednocześnie cienkie i wytrzymałe. A dobrze przyrządzona baklava powinna rozpaść się dopiero w ustach. -
Smażone harmonijki cielęce
02-11-2012 14:00Szybkie i proste danie. Może nawet szybsze do przygotowania niż klasyczne szaszłyki, bo zamiast wielu małych kawałków mięsa i warzyw nabijamy jedną harmonijkę i już po chwili delektujemy się jej smakiem.
-
Marynowane roladki z bakłażanów
01-11-2012 12:00Jesień to czas na przetwory i sezon na bakłażany. Z połączenia obydwu mogą wyjść naprawdę smaczne przekąski, bo bakłażan to bardzo uniwersalne warzywo, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów.
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
26-10-2012 12:00Cukinię można nafaszerować kaszą, ryżem, mięsem, warzywami lub grzybami. Wszystko zależy od twojej pomysłowości i upodobań kulinarnych. To łatwe i szybkie danie jest sycące i na pewno zdrowsze od zwykłej zapiekanki
-
Ciasto ptysiowe
28-09-2012 14:00Jeśli do pieczenia zniechęca cię konieczność wyrabiania ciasta rękami, na pewno spodoba ci się ciasto ptysiowe. Używając tylko łyżki, wyczarujesz wspaniałe ciasteczka. I zostaną ci siły do zrobienia do nich farszu lub kremu.
-
Sos beszamelowy
26-09-2012 12:00Sos wymyślił Louis de Béchamel. Kilkanaście lat pracował nad jego smakiem. Dzisiaj uzyskasz to w kilkanaście minut.
-
Chleb razowy na zakwasie
19-09-2012 12:00Gdy po domu rozejdzie się zapach pieczonego chleba, a potem - zanim całkiem ostygnie - zjesz kromkę z chrupiącą skórką, inny chleb już nie będzie ci smakował.
-
Tort biszkoptowy z kremem kawowym
14-09-2012 14:00Tort to pracochłonny wypiek. Wymaga pracy i czasu. Ale to przecież królewski deser, który podaje się na wielki finał najbardziej uroczystych spotkań przy stole. Zmierz się z wyzwaniem i wypróbuj przepis krok po kroku.
-
Zrazy zawijane
28-08-2012 12:00Wybierz dobrej jakości świeże mięso - to podstawa sukcesu. A potem wykaż się cierpliwością i spokojem, gdy będziesz mięso rozbijać tłuczkiem i później zwijać je z zawartością w ciasny rulon.
-
Sajgonki
23-08-2012 08:00To tradycyjna potrawa kuchni wietnamskiej. Można je nadziewać farszem mięsnym (wołowiną, wieprzowiną, drobiem) lub przygotować wersję wegetariańską
-
Paella
25-07-2012 12:30Paella to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych w Hiszpanii. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu, ale warto poczekać na efekt
-
Karpatka
14-07-2012 12:00Lekkie ciasto z puszystym kremem. Niepozorny wygląd to jednak efekt niełatwych przygotowań. Karpatka nie należy bowiem do ciast najprostszych do wykonania
-
Smażone kwiaty cukinii
14-07-2012 08:00To przystawka popularna we Włoszech. Coraz częściej kwiaty cukinii dostępne są też na polskich bazarach. Można je po prostu usmażyć albo nafaszerować i usmażyć. Ważna - nie czekaj z ich przygotowaniem do następnego dnia, bo szybko więdną.
-
Tarta z crème pâtissière i owocami
17-04-2012 12:45Klasyczny krem, który można wykorzystać i do tart, i do napoleonek, i do domowej wersji karpatki. Wymaga pracy, ale warto spróbować.
-
Wielkanocna babka drożdżowa
29-03-2012 08:00Tradycyjnie piecze się ją na święta, ale jest pyszna o każdej porze roku. Niektórym najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu, ale zwykle znika już pierwszego dnia
-
Gomółka twarogowo-chrzanowa
26-03-2012 08:00Podawana na karmelizowanym buraku ćwikłowym. To jeden z nagrodzonych przepisów projektu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska"
-
Panforte
08-12-2011 09:00To toskańskie ciasto bożonarodzeniowe idealnie sprawdzi się też podczas naszych polskich świąt. Jest chrupiące, pełne bakalii i bardzo sycące. W przewiewnym opakowaniu można przechowywać ja nawet kilka tygodni.
-
Wielkanocna pascha waniliowa
13-04-2011 11:43Paschę wielkanocną można przyrządzać na wiele sposobów, najczęściej z dobrego tłustego twarogu, masła, kremowej śmietany, żółtek i mnóstwa bakalii.
-
Tarta z gruszkami i gorgonzolą
25-12-2010 10:05To przykład na harmonię smaków. Łagodna słodycz gruszki w połączeniu z wyrazistym, ostrym serem, a wszystko na delikatnym kruchym spodzie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt