tarta
-
Tarty słone i słodkie
16-08-2018 08:43Kruchy maślany spód, a na nim zapieczona masa - słodka lub słona - bo tarta to takie uniwersalne danie, które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Może być serwowana na deser, podwieczorek, przystawkę i na śniadanie. Zależy tylko, co dodamy do nadzienia... A nadzienie można zmieniać w zależności od sezonu i od tego, na co akurat mamy ochotę.
-
Cukinia pełna smaku
17-07-2018 12:20Ma przepiękne, żółte, a na dodatek jadalne kwiaty. Młodą, chrupiącą można jeść ze skórką. Jednak to ta wyrośnięta ma bardziej wyrazisty smak.
-
Obiad z grillowanym kurczakiem z sałatą, kremem z kalafiora i tartą
26-06-2018 12:34Sałatka jako główne danie? Jak najbardziej, zwłaszcza jeśli dodamy do niej kawałki kurczaka i pożywne orzechy.
-
Przekąski idealne na piknik
15-06-2018 08:42Na pikniku nalepiej sprawdzają się potrawy, które można jeść bez użycia sztućców i talerzy. Takich dań, wbrew pozorom, jest całkiem sporo. Dobrym przykładem są wytrawne tarty i słone ciasta, które można zawczasu pokroić na porcje. Sprawdzą się także podane na zimno klopsiki i falafel.
-
Tarta szpinakowa
13-06-2018 08:23Znakomity pomysł zarówno na danie obiadowe, jak i na kolację. Smakuje i na ciepło, i na zimno.
-
Wariacje z botwinką
20-04-2018 12:10Młode listki i małe korzonki buraków mają wielkie możliwości kulinarne. Wspaniale smakują nie tylko w chłodniku albo z młodymi ziemniakami. A przy tym jak pięknie zabarwiają potrawy na różowy kolor.
-
Slow food - na wiosenną sjestę
12-04-2018 12:10Na czym polega idea slow foodu? To ochrona prawa do oryginalnych smaków, wytwarzanych naturalnymi metodami, z regionalnych produktów i charakterystycznych tylko dla danego miejsca. Autorami prezentowanych wiosennych, sezonowych przepisów są członkowie warszawskiego Convivium Slow Food
-
Rozgrzewający obiad
26-01-2018 08:15Nie pora na sałatę, nie pora na pomidora. Kiedy temperatura za oknem spada, rozgrzewać się trzeba także od środka. Najlepiej pożywnym jedzeniem.
-
Cytrusy na deser
06-12-2017 08:10Sezon na cytrusy trwa. Żółte skórki cytryn i krągłe kształty pomarańczy przyciągają wzrok. Sięgnijmy po nie teraz, gdy brakuje innych świeżych owoców. I zróbmy z nich coś pysznego na podwieczorek.
-
Cebula ma moc
31-10-2017 12:39Surowa cebula ma najwięcej walorów zdrowotnych. Jednak jej złożony, słodkawy smak można docenić, dopiero gdy się ją ugotuje lub zeszkli na maśle.
-
Dania z grzybami
26-09-2017 08:07Prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki i gąski... Wszystkie pyszne. Jedne nadają się do marynowania, inne są idealne do suszenia. My proponujemy je dziś w daniach na ciepło.
-
Bakłażan na 5 sposobów
12-09-2017 12:22Tylko dojrzały! Niedojrzały bakłażan może zaszkodzić. Dlatego warto przed zakupem nacisnąć go, aby sprawdzić, czy miąższ ugina się pod naporem palca. Jeśli tak się dzieje, warzywo jest dojrzałe. Bakłażana można przechowywać, najlepiej w folii, ale nie dłużej niż 2-3 dni.
-
Zioła do smaku
24-08-2016 12:35Bazylia, rozmaryn, kolendra, tymianek... To zaskakujące, jak bardzo te niepozorne zielone listki mogą wpłynąć na smak i aromat dań. Dodają pikantności, wprowadzając do potrawy ożywczą nutkę goryczy.
-
Pełne smaku pomidory
21-08-2015 08:06Koktajlowe, malinowe, żółte czy zielone. Najlepiej smakują te zebrane z własnego ogródka czy działki - pachną późnym latem, a smakują... słońcem
-
Dania w klimacie Bałkanów
17-08-2015 08:35Dojrzałe pomidory, wielkie strąki papryki, fioletowe bakłażany, a także charaktery styczne małe kotleciki to kulinarne wspomnienia wakacji spędzonych w Bułgarii czy w Chorwacji. Spróbujmy odtworzyć je w domu.
-
Obiad z fasolką szparagową
24-07-2015 12:09Miłośnicy fasolki szparagowej, do których się zaliczam, podają ją w sezonie na okrągło i do wszystkiego. Pamiętajcie, aby jej nie przegotować, bo wtedy traci urok. I smak.
-
Obiad z jesiennymi warzywami i... krabem
06-11-2014 08:40Świeże mięso kraba, białe i delikatne w smaku, jest trudne do zdobycia. Jednak do wielu potraw, w których stanowi tylko dodatek, można użyć tego z puszki.
-
Obiad z klopsikami, zalewajką z grzybami i pysznym deserem
23-10-2014 08:12Połączenie ryby z krewetkami sprawi, że zwykłe klopsiki nabiorą charakteru odświętnego dania. Dodatki w postaci limonki i kolendry przydają potrawie egzotycznego smaku.
-
Tarta razowa z winogronami
10-09-2014 13:51Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny - taka jest moja książka. Stanowię dowód na to, że nigdy nie jest za późno, aby odkryć w sobie kulinarne szaleństwo. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. "Nie... zwykła kuchnia bo każdy jest inny" to zbiór ponad 100 wyjątkowych, autorskich przepisów, pomysłów na nietuzinkowy lekki deser, porad, jak zabawić się smakiem, a przede wszystkim drogowskaz, jak zdrowo i łatwo gotować. Każdy z nas jest inny, każdy inaczej odczuwa smak, dlatego przepisy traktują wszystkich indywidualnie i dla każdego skomponowałam jego ulubioną wersję.
-
Jedz jabłka!
05-09-2014 08:34" (...) jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami, duszone są jabłka, pieczone są jabłka i z jabłek szarlotka, i kompot i babka!" Pamiętacie wiersz Brzechwy? Ileż dań z jabłek można wyczarować! Bez liku - przyznacie to sami.
-
Obiad w klimacie alpejskim
15-05-2014 08:25Tradycyjna kuchnia szwajcarska nawiązuje często do wiejskich potraw doskonałych w swej prostocie. Ich smak podnoszą przede wszystkim sery i wina.
-
Potrawy, które rozpalą zmysły
12-02-2014 07:5114 lutego już za dwa dni. Zaplanujmy w tym czasie menu, które wprowadzi dobry nastrój i stworzy sprzyjającą aurę na piątkowy wieczór.
-
Świąteczne przepisy Jakuba Kuronia
19-12-2013 11:55Grzybowa tarta na Wigilię, roladki na święta i bułeczki na co dzień. Jakub Kuroń poleca!
-
Tartaletki z grzybami
06-12-2013 15:19Spody tartaletek możesz trzymać w szczelnym pojemniku nawet kilka dni i codziennie wypełniać je innym farszem. Wersja grzybowa sprawdzi się też podczas wigilii.
-
Jak zrobić quiche lorraine?
27-11-2013 12:20Quiche Lorraine - przysmak księcia Lotaryngii Karola III. Pierwsza wzmianka o potrawie pochodzi z XVI wieku. Ale niech cię nie peszy jej książęcy rodowód. Tę wytrawną tartę łatwo przygotować i choć zajmuje to trochę czasu, to sukces jest gwarantowany
-
Dania prosto z lasu
17-10-2013 08:01Oto propozycja obiadu po udanym grzybobraniu. Pożywna zupa z imbirem rozgrzeje po porannej wycieczce do lasu, a trofea będzie można od razu właściwie spożytkować.
-
Tarta z dynią i gorgonzolą
01-10-2013 08:13Ciekawe połączenie słodkiej dyni i ostrego włoskiego sera. Danie proste w przygotowaniu, sprawdzi się na obiad, przekąskę i przyjęcie. Smaczna na zimno i na ciepło.
-
Tarta Tatin
24-09-2013 08:15Warto od czasu do czasu wywrócić coś do góry nogami. Najlepszym tego przykładem jest to właśnie ciasto.
-
Tarta, tartaletki i kruche ciasteczka na Dzień Babci
21-01-2013 11:20Uwielbiam kruche ciasto. Za cudowny maślany smak, delikatność i wiele możliwości zastosowań. Bo przecież samo jest przepyszne w postaci kruchych ciasteczek, poza tym doskonale uzupełnia słodkie bądź słone tarty
-
Tarta z jabłkami i kajmakiem
18-01-2013 14:00Kolejna wersja klasycznej szarlotki - tym razem w formie tarty z dodatkiem słodkiej warstwy kajmaku i płatków migdałowych
-
Tarta z porami
31-07-2012 12:00Pory są niedoceniane w naszej kuchni. A szkoda, bo dzięki nim można wyczarować naprawdę smaczną, prostą i tanią potrawę. Polecamy!
-
Tarta z crème pâtissière i owocami
17-04-2012 12:45Klasyczny krem, który można wykorzystać i do tart, i do napoleonek, i do domowej wersji karpatki. Wymaga pracy, ale warto spróbować.
-
Tarta z gruszkami i gorgonzolą
25-12-2010 10:05To przykład na harmonię smaków. Łagodna słodycz gruszki w połączeniu z wyrazistym, ostrym serem, a wszystko na delikatnym kruchym spodzie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt