temat tygodnia
-
Drugie śniadanie
05-09-2018 08:07Z szynką, serem, pomidorem... Zwykła bułka na drugie śniadanie szybko się znudzi i dzieciom, i nam. Poszukajmy więc pomysłów, by przekąska do szkoły, czy do pracy, była atrakcyjna na tyle, żeby została zjedzona ze smakiem.
-
Pora na pomidora
27-08-2018 08:40Pyszny na surowo, niezastąpiony w sałatkach. Idealny do faszerowania, niezbędny składnik wielu sosów. Pora na pomidora!
-
Kuchnia Kresów Wschodnich
20-08-2018 08:10To moim zdaniem jedna z najciekawszych polskich kuchni regionalnych. Tak popularne i bardzo lubiane dania jak pierogi, gołąbki, bliny czy kutia pochodzą z tradycji kulinarnej polskich Tatarów, Ukraińców czy Litwinów. Kuchnia kresowa łączy tradycje kuchni polskiej z kuchnią rosyjską czy austro-węgierską. Gdy jestem na Podlasiu czy Lubelszczyźnie, w Wilnie czy we Lwowie, zawsze staram się spisywać przepisy i zapamiętywać techniki kulinarne. A efekty smakować podczas wspaniałych poczęstunków i biesiad.
-
12 sposobów na rybę
17-08-2018 08:15Zapiekane w musach, panierowane w sezamie, zawijane w lasagne i podawane na surowo. Sposób na rybę to nie tylko filet panierowany w jajku i bułce.
-
Tarty słone i słodkie
16-08-2018 08:43Kruchy maślany spód, a na nim zapieczona masa - słodka lub słona - bo tarta to takie uniwersalne danie, które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Może być serwowana na deser, podwieczorek, przystawkę i na śniadanie. Zależy tylko, co dodamy do nadzienia... A nadzienie można zmieniać w zależności od sezonu i od tego, na co akurat mamy ochotę.
-
Lekko na lato
31-07-2018 12:25Zielone sałaty i świeże zioła, dojrzałe warzywa i owoce, ryby i frutti di mare. Do tego aromatyczna oliwa, jogurt i sok z cytryny, makaron lub kawałek chleba. Więcej nie trzeba, żeby stworzyć zdrowe i lekkie dania na lato. Smacznego!
-
Sezon na bakłażany i cukinie
24-07-2018 12:10Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - kiedyś niedoceniane, dzisiaj zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, szybkie w przygotowaniu.
-
10 razy truskawki
24-05-2018 12:05Te pierwsze, dojrzewające w słońcu truskawki, zjadamy bez niczego, są tak pyszne, słodkie, soczyste i aromatyczne. Dopiero potem zaczynamy truskawki polewać śmietaną, miksować z jogurtem, dodawać do lodów, sałatek, naleśników czy makaronów. Albo nadziewać na szaszłykowe szpadki, zapiekać z bezą lub grzankami.
-
Nowoczesne torty
18-05-2018 12:15Szukacie nowych pomysłów na pyszne desery? Zastanawiacie się, jaki tort przygotować na majowe uroczystości? To dobrze trafiliście - torty z krakowskiej Galerii Tortów Artystycznych zaskoczą was niebanalnym smakiem i zachwycą dekoracją.
-
Dania z piwem i do piwa
11-05-2018 12:10Dodając piwo do potraw, otrzymujemy zaskakującą mieszkankę smaków. Gorzki smak piwa świetnie łączy się ze słodkimi warzywami, takimi jak marchewka czy cebula, choć dobrze komponuje się też z miodem. Piwo to idealny dodatek do mięs. Zmiękcza je i sprawia, że stają się bardziej soczyste. Sprawdzi się też jako składnik wszelkich marynat i sosów
-
Zdrowe gotowanie
02-05-2018 08:20Rower, bieżnia, basen, taniec, zajęcia fitness... Jak powinna wyglądać nasza dieta, nie tylko wtedy gdy uprawiamy sport? Proponujemy kilka zdrowych dań głównych i przekąsek
-
Dania na piknik, wycieczkę lub do pracy
27-04-2018 08:20Przed nami długi weekend. Jeśli pogoda dopisze, warto wykorzystać ten czas na świeżym powietrzu. Przygotujcie dania, które można ze sobą zabrać na piknik albo dłuższą wycieczkę. Te propozycje świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie lub przekąska.
-
Szparagi na 12 sposobów
26-04-2018 12:20Maj to ich czas. Krótki czas, bo trwa tylko kilka tygodni. Więc szybko biegnijcie na bazar po piękne pęczki świeżych szparagów! I przygotujcie według ulubionych przepisów Marty Gessler i zespołu Qchni Artystycznej - prostych i szybkich receptur z niewielką ilością składników
-
Kuchnia azjatycka: smaki Tajlandii
26-04-2018 08:05Bogactwo owoców i warzyw, różnorodność przypraw oraz ich niespotykana kolorystyka i aromat. To wszystko sprawia, że kuchnia tajska jest coraz popularniejsza.
-
Szybkie dania
17-04-2018 08:10Potrawy, na które dziś podaję przepisy - mówi Kurt Scheller - są możliwe do wykonania w dwadzieścia minut. Jest to fast food, czyli szybkie jedzenie, tyle że z lepszych produktów. Ja też czasem lubię zjeść coś typu fast food, ale niekoniecznie musi to być hamburger czy kebab, które - różnej jakości - kupujemy na ulicy. Jeśli do przygotowania takich szybkich dań użyjemy dobrych produktów, fast food może być zdrowy i bardzo smaczny. Wypróbujcie więc fast food w moim rozumieniu.
-
Slow food - na wiosenną sjestę
12-04-2018 12:10Na czym polega idea slow foodu? To ochrona prawa do oryginalnych smaków, wytwarzanych naturalnymi metodami, z regionalnych produktów i charakterystycznych tylko dla danego miejsca. Autorami prezentowanych wiosennych, sezonowych przepisów są członkowie warszawskiego Convivium Slow Food
-
12 razy nowalijki
12-04-2018 08:15Pierwsze wiosenne warzywa - rzodkiewki, kalarepę, sałatę, marchewki - najchętniej chrupiemy na surowo. Ale pyszne są też krótko duszone lub gotowane na parze.
-
Jogurt - od rana do wieczora
11-04-2018 08:10Rano do owsianki. Na lunch do sałatki, zupy lub chłodnika. W daniu głównym do ryżu lub sosu, a na deser do ciasta albo koktajlu. Jogurt naturalny może być obecny w naszej kuchni przez cały dzień
-
Wytrawna Wielkanoc
28-03-2018 08:53Większość z nas ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy na żurki, pasztety, wielkanocne pieczyste czy ćwikłę. My polecamy przepisy m.in. na kaczkę, karczek wieprzowy w cieście, zapiekaną białą kiełbasę i żurek z grzybami.
-
Wielkanocne wypieki
23-03-2018 08:52Ciasta i ciasteczka wielkanocne z różnych stron świata. Najprostsze przygotujesz w godzinę. Te bardziej skomplikowane zajmą nawet... dwa dni! Czy warto? Naszym zdaniem tak, ale oceńcie sami
-
Oscarowa kuchnia
04-03-2018 12:15Oscary otrzymują... Tak można by zapowiedzieć pojawienie się dzisiejszych dań. Zostały dedykowane wybitnym aktorom filmowym i podane na gorąco, tuż przed wręczeniem tegorocznych Oscarów. Dla gwiazd gotują szefowie kuchni.
-
Stolica od kuchni
28-02-2018 12:10Gdy zamówisz w restauracji befsztyk tatarski, na pewno będzie podany - oprócz cebuli i korniszonów - z sardynkami i surowym żółtkiem. Flaki dostaniesz zawsze z pulpetami. Na deser po prostu nie wypada ci wybrać nic innego niż legendarną wuzetkę. Przepisy kuchni warszawskiej prezentują Krzysztof Wojtal i Jerzy Pasikowski.
-
Zapraszamy na krewetki
22-02-2018 12:20Mają mało kalorii, za to dużo białka, witamin i antyoksydantów. No i są niebywale smaczne! Ale wielu jest nieufnych - w restauracji może i zamówią, ale w domu nie przyrządzą. Do czasu, bo to prawie pewne, że po pierwszym własnym daniu z krewetkami nabiorą do nich przekonania... i apetytu na więcej.
-
Wszystkie smaki czekolady
22-02-2018 08:20Można ją dodawać do ciast, deserów i lodów. Ale gdy słodycz czekolady przełamie się pikantnymi przyprawami, doskonale pasuje do pieczonych mięs i ryb.
-
Na ostatki
13-02-2018 08:19Na osłodę zostają nam faworki i pączki, które w tłusty czwartek możemy pochłaniać bezkarnie, aż do obezwładniającego przejedzenia. Jednak na tym lista ostatkowych przyjemności się nie kończy. Wiesław Bober i Łukasz Konik proponują, co przygotować w ostatnie dni karnawału.
-
Kuchnia Sudetów
02-02-2018 08:11To wyjątkowo urozmaicona kuchnia. Dlaczego? Po II wojnie światowej na Dolnym Śląsku zamieszkała ludność z całej Polski, np. z Krakowskiego, Kieleckiego, Rzeszowskiego oraz z Kresów Wschodnich - z Lwowa, Tarnopola, Wołynia... Była też mniejszość niemiecka, ukraińska czy żydowska. Siłą kuchni sudeckiej jest właśnie jej kulturowa różnorodność oraz regionalne produkty: dziczyzna, grzyby i ryby.
-
Kuchnia Tatr i Beskidów
24-01-2018 12:10Co roku polskie góry odwiedza ponad 2,5 miliona turystów. Góry kuszą nas magicznymi krajobrazami, piękną przyrodą i wyjątkowymi regionalnymi smakami. Kto nie zna rozsławionej przez braci Golców kwaśnicy, czosnkowego smalcu czy tradycyjnego owczego oscypka? Dlatego dziś, oprócz znanych i popularnych przepisów, proponuję także szynkę aromatyzowaną, peklowaną w piwie i miodzie, serduszka drobiowe oraz kilka receptur z dodatkiem grzybów.
-
12 potraw na Wigilię
22-12-2017 08:2412, a właściwie 14, bo w prezencie dodajemy dwa dodatkowe przepisy na śledzie. A dla zabieganych, początkujących i zestresowanych mamy podpowiedź, co włożyć do koszyka, żeby przygotować tradycyjną wieczerzę.
-
Słodkie podarunki
05-12-2017 08:03Szukacie pomysłu na oryginalny mikołajkowy prezent dla rodziny, sympatii, szefa, sąsiadki? Najlepsze rozwiązanie to własnoręcznie zrobione słodkości, oryginalne, niedrogie i naprawdę od serca. Jeden warunek - muszą być też ładnie i ciekawie zapakowane. Ale to już temat na inny poradnik.
-
Kuchnia Bieszczadów
22-11-2017 12:20Kuchnia Bieszczadów i środkowych Beskidów nierozłącznie związana jest z górskim klimatem i krajobrazem. I to właśnie natura wciąż ma wpływ na kuchnię tego regionu. Podstawą miejscowych specjałów są ryby z górskich potoków, wypasane na połoninach owce oraz warzywa i owoce - wyjątkowe, naturalne, smaczne polskie produkty
-
Muffiny na słodko i słono
21-11-2017 08:04W większości przepisów na muffiny trzeba stosować poniższe zasady: składniki suche mieszasz razem w jednej misce, składniki mokre - w drugiej. Następnie przelewasz mokre do suchych i mieszasz. Ale uwaga: niezbyt dokładnie, powinny zostać grudki. Jeśli ciasto na muffiny wymieszasz za dokładnie, ciasto nie wyrośnie i będzie twarde.
-
Kuchnia beskidzka
15-11-2017 12:30Kuchnia beskidzkich górali jest solidna i smaczna. Rozgrzewa, daje siłę. Bez udziwnień. Prosta, w najszlachetniejszym rozumieniu tego słowa, bo bierze się z szacunku do tego co w górach wyrosło i co tam wyhodowano, i z poszanowania własnej tradycji.
-
Sezon na dynie
10-11-2017 08:08W kuchni używam dwóch gatunków dyni: zwyczajnej (ogrodowej) oraz piżmowej. Dynia zwyczajna jest większa, okrągła, ma jaśniejszy kolor i mniej intensywny smak. Dynia piżmowa ma lekko podłużny kształt, jest mięsista, mleczna, o intensywnym kolorze i zapachu. Dyni piżmowej potrzebujemy trochę mniej niż zwykłej, by przygotować danie. Doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju zupach. Oba gatunki dyni przygotowujemy w ten sam sposób.
-
Kuchnia Kresów Zachodnich
09-11-2017 12:20To prawdziwa mieszanka smaków. Nie tylko typowo polskich, ale też sąsiednich krajów Europy Środkowej. Jej bogactwo i różnorodność wynikają z rozległości terenów pogranicznych. Kresy Zachodnie to jednocześnie m.in. Pomorze, część Wielkopolski, Warmii, Dolnego i Górnego Śląska.
-
W jednym garnku
10-10-2017 12:10Do tych potraw nie trzeba mieć szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy za to kilka składników, nóż, deska do krojenia i trochę czasu. Resztę zrobi za nas garnek na kuchence.
-
Zdrowe i szybkie dania na jesień
27-09-2017 08:16Na śniadanie owoce z owsianymi ciasteczkami, na obiad zupa z kurczakiem lub z dynią, razowy makaron z grzybami albo schab z masłem ziołowym. Na deser zapiekane gruszki pod kakaową pierzynką. Polecamy lekkie i smaczne dania na jesień
-
Owocowe wypieki
15-09-2017 12:23Jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, śliwki - to teraz jest ich czas. Mamy dziesięć sprawdzonych przepisów na ciasta i ciasteczka z jesiennymi owocami
-
Kuchnia Mazur i Podlasia
04-07-2017 08:11Zapraszam do kulinarnej podróży nad jeziora. Na mazurskich i podlaskich stołach królują ryby przyrządzone na setki sposobów. Znajdziecie tam też babkę ziemniaczaną, kartacze o litewskich korzeniach, kiszkę z kindziukiem oraz wiele innych smacznych i tradycyjnych potraw.
-
Pisarz za kuchennym stołem
25-05-2017 12:25Podczas czytania "Ani z Zielonego Wzgórza" zawsze byłam głodna, może dlatego, że autorka sagi Lucy Maud Montgomery naprawdę była świetną kucharką, a kiedy jej bohaterki zajadają się ciastami, tortami, puddingami, to chce się ich spróbować. Jest taka szansa. Przepis na ciasteczka bostońskie Maud poniżej, a wydają się warte zachodu, podobnie jak szarlotka Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej. A z cięższych rzeczy może przepis na wołowinę z rodzinnego domu Agaty Christie.
-
Zdrowo odchudzone dania - nie tylko na wiosnę
23-03-2017 12:10Podstawą są chude mięsa i ryby przyrządzane z małą ilością tłuszczu i jak największą warzyw. Dania niskokaloryczne, dostarczając wszystkich niezbędnych składników, są lekkie, apetyczne, bardzo smaczne. I naprawdę można się nimi najeść.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt