temat tygodnia

  • Drugie śniadanie

    05-09-2018 08:07Zuzanna Wiciejowska

    Z szynką, serem, pomidorem... Zwykła bułka na drugie śniadanie szybko się znudzi i dzieciom, i nam. Poszukajmy więc pomysłów, by przekąska do szkoły, czy do pracy, była atrakcyjna na tyle, żeby została zjedzona ze smakiem.

  • Pora na pomidora

    27-08-2018 08:40archiwum

    Pyszny na surowo, niezastąpiony w sałatkach. Idealny do faszerowania, niezbędny składnik wielu sosów. Pora na pomidora!

  • Kuchnia Kresów Wschodnich

    20-08-2018 08:10Jerzy Pasikowski

    To moim zdaniem jedna z najciekawszych polskich kuchni regionalnych. Tak popularne i bardzo lubiane dania jak pierogi, gołąbki, bliny czy kutia pochodzą z tradycji kulinarnej polskich Tatarów, Ukraińców czy Litwinów. Kuchnia kresowa łączy tradycje kuchni polskiej z kuchnią rosyjską czy austro-węgierską. Gdy jestem na Podlasiu czy Lubelszczyźnie, w Wilnie czy we Lwowie, zawsze staram się spisywać przepisy i zapamiętywać techniki kulinarne. A efekty smakować podczas wspaniałych poczęstunków i biesiad.

  • 12 sposobów na rybę

    17-08-2018 08:15Jarosław Walczyk, Andrzej Bałdyga

    Zapiekane w musach, panierowane w sezamie, zawijane w lasagne i podawane na surowo. Sposób na rybę to nie tylko filet panierowany w jajku i bułce.

  • Tarty słone i słodkie

    16-08-2018 08:43Aneta Kosiba

    Kruchy maślany spód, a na nim zapieczona masa - słodka lub słona - bo tarta to takie uniwersalne danie, które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Może być serwowana na deser, podwieczorek, przystawkę i na śniadanie. Zależy tylko, co dodamy do nadzienia... A nadzienie można zmieniać w zależności od sezonu i od tego, na co akurat mamy ochotę.

    »

    Skomentuj (17)
  • Lekko na lato

    31-07-2018 12:25Aneta Kosiba

    Zielone sałaty i świeże zioła, dojrzałe warzywa i owoce, ryby i frutti di mare. Do tego aromatyczna oliwa, jogurt i sok z cytryny, makaron lub kawałek chleba. Więcej nie trzeba, żeby stworzyć zdrowe i lekkie dania na lato. Smacznego!

  • Sezon na bakłażany i cukinie

    24-07-2018 12:10Łukasz Konik

    Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - kiedyś niedoceniane, dzisiaj zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, szybkie w przygotowaniu.

  • 10 razy truskawki

    24-05-2018 12:05Wiesław Bober

    Te pierwsze, dojrzewające w słońcu truskawki, zjadamy bez niczego, są tak pyszne, słodkie, soczyste i aromatyczne. Dopiero potem zaczynamy truskawki polewać śmietaną, miksować z jogurtem, dodawać do lodów, sałatek, naleśników czy makaronów. Albo nadziewać na szaszłykowe szpadki, zapiekać z bezą lub grzankami.

  • Nowoczesne torty

    18-05-2018 12:15Konrad Tota

    Szukacie nowych pomysłów na pyszne desery? Zastanawiacie się, jaki tort przygotować na majowe uroczystości? To dobrze trafiliście - torty z krakowskiej Galerii Tortów Artystycznych zaskoczą was niebanalnym smakiem i zachwycą dekoracją.

    »

    Skomentuj (22)
  • Dania z piwem i do piwa

    11-05-2018 12:10Robert Sowa

    Dodając piwo do potraw, otrzymujemy zaskakującą mieszkankę smaków. Gorzki smak piwa świetnie łączy się ze słodkimi warzywami, takimi jak marchewka czy cebula, choć dobrze komponuje się też z miodem. Piwo to idealny dodatek do mięs. Zmiękcza je i sprawia, że stają się bardziej soczyste. Sprawdzi się też jako składnik wszelkich marynat i sosów

    »

    Skomentuj (13)
  • Zdrowe gotowanie

    02-05-2018 08:20Giancarlo Russo

    Rower, bieżnia, basen, taniec, zajęcia fitness... Jak powinna wyglądać nasza dieta, nie tylko wtedy gdy uprawiamy sport? Proponujemy kilka zdrowych dań głównych i przekąsek

  • Dania na piknik, wycieczkę lub do pracy

    27-04-2018 08:20Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka

    Przed nami długi weekend. Jeśli pogoda dopisze, warto wykorzystać ten czas na świeżym powietrzu. Przygotujcie dania, które można ze sobą zabrać na piknik albo dłuższą wycieczkę. Te propozycje świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie lub przekąska.

  • Szparagi na 12 sposobów

    26-04-2018 12:20Marta Gessler

    Maj to ich czas. Krótki czas, bo trwa tylko kilka tygodni. Więc szybko biegnijcie na bazar po piękne pęczki świeżych szparagów! I przygotujcie według ulubionych przepisów Marty Gessler i zespołu Qchni Artystycznej - prostych i szybkich receptur z niewielką ilością składników

  • Kuchnia azjatycka: smaki Tajlandii

    26-04-2018 08:05Bualoy Choeikoet, Jarosław Walczyk

    Bogactwo owoców i warzyw, różnorodność przypraw oraz ich niespotykana kolorystyka i aromat. To wszystko sprawia, że kuchnia tajska jest coraz popularniejsza.

  • Szybkie dania

    17-04-2018 08:10Kurt Scheller

    Potrawy, na które dziś podaję przepisy - mówi Kurt Scheller - są możliwe do wykonania w dwadzieścia minut. Jest to fast food, czyli szybkie jedzenie, tyle że z lepszych produktów. Ja też czasem lubię zjeść coś typu fast food, ale niekoniecznie musi to być hamburger czy kebab, które  - różnej jakości - kupujemy na ulicy. Jeśli do przygotowania takich szybkich dań użyjemy dobrych produktów, fast food może być zdrowy i bardzo smaczny. Wypróbujcie więc fast food w moim rozumieniu.

  • Slow food - na wiosenną sjestę

    12-04-2018 12:10Zuzanna Wiciejowska

    Na czym polega idea slow foodu? To ochrona prawa do oryginalnych smaków, wytwarzanych naturalnymi metodami, z regionalnych produktów i charakterystycznych tylko dla danego miejsca. Autorami prezentowanych wiosennych, sezonowych przepisów są członkowie warszawskiego Convivium Slow Food

  • 12 razy nowalijki

    12-04-2018 08:15Jerzy Pasikowski

    Pierwsze wiosenne warzywa - rzodkiewki, kalarepę, sałatę, marchewki - najchętniej chrupiemy na surowo. Ale pyszne są też krótko duszone lub gotowane na parze.

  • Jogurt - od rana do wieczora

    11-04-2018 08:10Aneta Kosiba

    Rano do owsianki. Na lunch do sałatki, zupy lub chłodnika. W daniu głównym do ryżu lub sosu, a na deser do ciasta albo koktajlu. Jogurt naturalny może być obecny w naszej kuchni przez cały dzień

  • Wytrawna Wielkanoc

    28-03-2018 08:53Marcin Budynek

    Większość z nas ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy na żurki, pasztety, wielkanocne pieczyste czy ćwikłę. My polecamy przepisy m.in. na kaczkę, karczek wieprzowy w cieście, zapiekaną białą kiełbasę i żurek z grzybami.

  • Wielkanocne wypieki

    23-03-2018 08:52Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka

    Ciasta i ciasteczka wielkanocne z różnych stron świata. Najprostsze przygotujesz w godzinę. Te bardziej skomplikowane zajmą nawet... dwa dni! Czy warto? Naszym zdaniem tak, ale oceńcie sami

  • Oscarowa kuchnia

    04-03-2018 12:15Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Adam Chrząstowski, Joseph Józek Seelesto, Konrad Birek

    Oscary otrzymują... Tak można by zapowiedzieć pojawienie się dzisiejszych dań. Zostały dedykowane wybitnym aktorom filmowym i podane na gorąco, tuż przed wręczeniem tegorocznych Oscarów. Dla gwiazd gotują szefowie kuchni.

  • Stolica od kuchni

    28-02-2018 12:10Krzysztof Wojtal, Jerzy Pasikowski

    Gdy zamówisz w restauracji befsztyk tatarski, na pewno będzie podany - oprócz cebuli i korniszonów - z sardynkami i surowym żółtkiem. Flaki dostaniesz zawsze z pulpetami. Na deser po prostu nie wypada ci wybrać nic innego niż legendarną wuzetkę. Przepisy kuchni warszawskiej prezentują Krzysztof Wojtal i Jerzy Pasikowski.

  • Zapraszamy na krewetki

    22-02-2018 12:20Giancarlo Russo, Theofilos Vafidis

    Mają mało kalorii, za to dużo białka, witamin i antyoksydantów. No i są niebywale smaczne! Ale wielu jest nieufnych - w restauracji może i zamówią, ale w domu nie przyrządzą. Do czasu, bo to prawie pewne, że po pierwszym własnym daniu z krewetkami nabiorą do nich przekonania... i apetytu na więcej.

  • Wszystkie smaki czekolady

    22-02-2018 08:20Joseph Józek Seeletso, Adam Chrząstowski, Bożena Sikoń

    Można ją dodawać do ciast, deserów i lodów. Ale gdy słodycz czekolady przełamie się pikantnymi przyprawami, doskonale pasuje do pieczonych mięs i ryb.

  • Na ostatki

    13-02-2018 08:19Przepisy i wykonanie potraw: Wiesław Bober, Łukasz Konik

    Na osłodę zostają nam faworki i pączki, które w tłusty czwartek możemy pochłaniać bezkarnie, aż do obezwładniającego przejedzenia. Jednak na tym lista ostatkowych przyjemności się nie kończy. Wiesław Bober i Łukasz Konik proponują, co przygotować w ostatnie dni karnawału.

  • Kuchnia Sudetów

    02-02-2018 08:11Wiesław Bober

    To wyjątkowo urozmaicona kuchnia. Dlaczego? Po II wojnie światowej na Dolnym Śląsku zamieszkała ludność z całej Polski, np. z Krakowskiego, Kieleckiego, Rzeszowskiego oraz z Kresów Wschodnich - z Lwowa, Tarnopola, Wołynia... Była też mniejszość niemiecka, ukraińska czy żydowska. Siłą kuchni sudeckiej jest właśnie jej kulturowa różnorodność oraz regionalne produkty: dziczyzna, grzyby i ryby.

  • Kuchnia Tatr i Beskidów

    24-01-2018 12:10Mirek Drewniak

    Co roku polskie góry odwiedza ponad 2,5 miliona turystów. Góry kuszą nas magicznymi krajobrazami, piękną przyrodą i wyjątkowymi regionalnymi smakami. Kto nie zna rozsławionej przez braci Golców kwaśnicy, czosnkowego smalcu czy tradycyjnego owczego oscypka? Dlatego dziś, oprócz znanych i popularnych przepisów, proponuję także szynkę aromatyzowaną, peklowaną w piwie i miodzie, serduszka drobiowe oraz kilka receptur z dodatkiem grzybów.

  • 12 potraw na Wigilię

    22-12-2017 08:24Junona Lamcha-Grynberg

    12, a właściwie 14, bo w prezencie dodajemy dwa dodatkowe przepisy na śledzie. A dla zabieganych, początkujących i zestresowanych mamy podpowiedź, co włożyć do koszyka, żeby przygotować tradycyjną wieczerzę.

  • Słodkie podarunki

    05-12-2017 08:03Aneta Kosiba

    Szukacie pomysłu na oryginalny mikołajkowy prezent dla rodziny, sympatii, szefa, sąsiadki? Najlepsze rozwiązanie to własnoręcznie zrobione słodkości, oryginalne, niedrogie i naprawdę od serca. Jeden warunek - muszą być też ładnie i ciekawie zapakowane. Ale to już temat na inny poradnik.

  • Kuchnia Bieszczadów

    22-11-2017 12:20Marcin Budynek

    Kuchnia Bieszczadów i środkowych Beskidów nierozłącznie związana jest z górskim klimatem i krajobrazem. I to właśnie natura wciąż ma wpływ na kuchnię tego regionu. Podstawą miejscowych specjałów są ryby z górskich potoków, wypasane na połoninach owce oraz warzywa i owoce - wyjątkowe, naturalne, smaczne polskie produkty

    »

    Skomentuj (12)
  • Muffiny na słodko i słono

    21-11-2017 08:04Aneta Kosiba

    W większości przepisów na muffiny trzeba stosować poniższe zasady: składniki suche mieszasz razem w jednej misce, składniki mokre - w drugiej. Następnie przelewasz mokre do suchych i mieszasz. Ale uwaga: niezbyt dokładnie, powinny zostać grudki. Jeśli ciasto na muffiny wymieszasz za dokładnie, ciasto nie wyrośnie i będzie twarde.

  • Kuchnia beskidzka

    15-11-2017 12:30Mirek Drewniak

    Kuchnia beskidzkich górali jest solidna i smaczna. Rozgrzewa, daje siłę. Bez udziwnień. Prosta, w najszlachetniejszym rozumieniu tego słowa, bo bierze się z szacunku do tego co w górach wyrosło i co tam wyhodowano, i z poszanowania własnej tradycji.

  • Sezon na dynie

    10-11-2017 08:08Łukasz Pielak

    W kuchni używam dwóch gatunków dyni: zwyczajnej (ogrodowej) oraz piżmowej. Dynia zwyczajna jest większa, okrągła, ma jaśniejszy kolor i mniej intensywny smak. Dynia piżmowa ma lekko podłużny kształt, jest mięsista, mleczna, o intensywnym kolorze i zapachu. Dyni piżmowej potrzebujemy trochę mniej niż zwykłej, by przygotować danie. Doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju zupach. Oba gatunki dyni przygotowujemy w ten sam sposób.

  • Kuchnia Kresów Zachodnich

    09-11-2017 12:20Krzysztof Wojtal

    To prawdziwa mieszanka smaków. Nie tylko typowo polskich, ale też sąsiednich krajów Europy Środkowej. Jej bogactwo i różnorodność wynikają z rozległości terenów pogranicznych. Kresy Zachodnie to jednocześnie m.in. Pomorze, część Wielkopolski, Warmii, Dolnego i Górnego Śląska.

  • W jednym garnku

    10-10-2017 12:10Aneta Kosiba

    Do tych potraw nie trzeba mieć szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy za to kilka składników, nóż, deska do krojenia i trochę czasu. Resztę zrobi za nas garnek na kuchence.

    »

    Skomentuj (49)
  • Zdrowe i szybkie dania na jesień

    27-09-2017 08:16Aneta Kosiba

    Na śniadanie owoce z owsianymi ciasteczkami, na obiad zupa z kurczakiem lub z dynią, razowy makaron z grzybami albo schab z masłem ziołowym. Na deser zapiekane gruszki pod kakaową pierzynką. Polecamy lekkie i smaczne dania na jesień

  • Owocowe wypieki

    15-09-2017 12:23Aneta Kosiba

    Jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, śliwki - to teraz jest ich czas. Mamy dziesięć sprawdzonych przepisów na ciasta i ciasteczka z jesiennymi owocami

  • Kuchnia Mazur i Podlasia

    04-07-2017 08:11Marcin Budynek

    Zapraszam do kulinarnej podróży nad jeziora. Na mazurskich i podlaskich stołach królują ryby przyrządzone na setki sposobów. Znajdziecie tam też babkę ziemniaczaną, kartacze o litewskich korzeniach, kiszkę z kindziukiem oraz wiele innych smacznych i tradycyjnych potraw.

  • Pisarz za kuchennym stołem

    25-05-2017 12:25Anna Gąsiorowska

    Podczas czytania "Ani z Zielonego Wzgórza" zawsze byłam głodna, może dlatego, że autorka sagi Lucy Maud Montgomery naprawdę była świetną kucharką, a kiedy jej bohaterki zajadają się ciastami, tortami, puddingami, to chce się ich spróbować. Jest taka szansa. Przepis na ciasteczka bostońskie Maud poniżej, a wydają się warte zachodu, podobnie jak szarlotka Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej. A z cięższych rzeczy może przepis na wołowinę z rodzinnego domu Agaty Christie.

  • Zdrowo odchudzone dania - nie tylko na wiosnę

    23-03-2017 12:10Łukasz Pielak

    Podstawą są chude mięsa i ryby przyrządzane z małą ilością tłuszczu i jak największą warzyw. Dania niskokaloryczne, dostarczając wszystkich niezbędnych składników, są lekkie, apetyczne, bardzo smaczne. I naprawdę można się nimi najeść.