wakacje w polsce
-
Kuchnia Kresów Wschodnich
20-08-2018 08:10To moim zdaniem jedna z najciekawszych polskich kuchni regionalnych. Tak popularne i bardzo lubiane dania jak pierogi, gołąbki, bliny czy kutia pochodzą z tradycji kulinarnej polskich Tatarów, Ukraińców czy Litwinów. Kuchnia kresowa łączy tradycje kuchni polskiej z kuchnią rosyjską czy austro-węgierską. Gdy jestem na Podlasiu czy Lubelszczyźnie, w Wilnie czy we Lwowie, zawsze staram się spisywać przepisy i zapamiętywać techniki kulinarne. A efekty smakować podczas wspaniałych poczęstunków i biesiad.
-
Kuchnia Sudetów
02-02-2018 08:11To wyjątkowo urozmaicona kuchnia. Dlaczego? Po II wojnie światowej na Dolnym Śląsku zamieszkała ludność z całej Polski, np. z Krakowskiego, Kieleckiego, Rzeszowskiego oraz z Kresów Wschodnich - z Lwowa, Tarnopola, Wołynia... Była też mniejszość niemiecka, ukraińska czy żydowska. Siłą kuchni sudeckiej jest właśnie jej kulturowa różnorodność oraz regionalne produkty: dziczyzna, grzyby i ryby.
-
Kuchnia Tatr i Beskidów
24-01-2018 12:10Co roku polskie góry odwiedza ponad 2,5 miliona turystów. Góry kuszą nas magicznymi krajobrazami, piękną przyrodą i wyjątkowymi regionalnymi smakami. Kto nie zna rozsławionej przez braci Golców kwaśnicy, czosnkowego smalcu czy tradycyjnego owczego oscypka? Dlatego dziś, oprócz znanych i popularnych przepisów, proponuję także szynkę aromatyzowaną, peklowaną w piwie i miodzie, serduszka drobiowe oraz kilka receptur z dodatkiem grzybów.
-
Kuchnia Bieszczadów
22-11-2017 12:20Kuchnia Bieszczadów i środkowych Beskidów nierozłącznie związana jest z górskim klimatem i krajobrazem. I to właśnie natura wciąż ma wpływ na kuchnię tego regionu. Podstawą miejscowych specjałów są ryby z górskich potoków, wypasane na połoninach owce oraz warzywa i owoce - wyjątkowe, naturalne, smaczne polskie produkty
-
Kuchnia Kresów Zachodnich
09-11-2017 12:20To prawdziwa mieszanka smaków. Nie tylko typowo polskich, ale też sąsiednich krajów Europy Środkowej. Jej bogactwo i różnorodność wynikają z rozległości terenów pogranicznych. Kresy Zachodnie to jednocześnie m.in. Pomorze, część Wielkopolski, Warmii, Dolnego i Górnego Śląska.
-
Kuchnia Mazur i Podlasia
04-07-2017 08:11Zapraszam do kulinarnej podróży nad jeziora. Na mazurskich i podlaskich stołach królują ryby przyrządzone na setki sposobów. Znajdziecie tam też babkę ziemniaczaną, kartacze o litewskich korzeniach, kiszkę z kindziukiem oraz wiele innych smacznych i tradycyjnych potraw.
-
Przepisy znad Bałtyku - nie tylko śledzie
04-08-2015 08:41Każda kuchnia ma swoją specyfikę wynikającą z dostępnych produktów. W czasie wakacji nad morzem polecamy oczywiście ryby, także w wariantach luksusowych, grzyby, dużo warzyw. Są także dania z grilla, który Polakom nieodłącznie kojarzy się z latem, zapiekanka, sałatki. Tylko przygotowywać i jedząc myśleć o morzu.
-
Pomorskie opowieści
14-08-2013 13:00Na Pomorzu znajdziesz i piękne nadmorskie plaże, i malownicze jeziora wśród lasów. Nie dziwi więc obfitość potraw z pysznych, świeżo złowionych ryb. Ale warto spróbować też innych miejscowych specjałów - rolady wieprzowej z kiszoną kapustą czy zupy z razowego chleba.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt