wakacje w polsce

  • Kuchnia Kresów Wschodnich

    20-08-2018 08:10Jerzy Pasikowski

    To moim zdaniem jedna z najciekawszych polskich kuchni regionalnych. Tak popularne i bardzo lubiane dania jak pierogi, gołąbki, bliny czy kutia pochodzą z tradycji kulinarnej polskich Tatarów, Ukraińców czy Litwinów. Kuchnia kresowa łączy tradycje kuchni polskiej z kuchnią rosyjską czy austro-węgierską. Gdy jestem na Podlasiu czy Lubelszczyźnie, w Wilnie czy we Lwowie, zawsze staram się spisywać przepisy i zapamiętywać techniki kulinarne. A efekty smakować podczas wspaniałych poczęstunków i biesiad.

  • Kuchnia Sudetów

    02-02-2018 08:11Wiesław Bober

    To wyjątkowo urozmaicona kuchnia. Dlaczego? Po II wojnie światowej na Dolnym Śląsku zamieszkała ludność z całej Polski, np. z Krakowskiego, Kieleckiego, Rzeszowskiego oraz z Kresów Wschodnich - z Lwowa, Tarnopola, Wołynia... Była też mniejszość niemiecka, ukraińska czy żydowska. Siłą kuchni sudeckiej jest właśnie jej kulturowa różnorodność oraz regionalne produkty: dziczyzna, grzyby i ryby.

  • Kuchnia Tatr i Beskidów

    24-01-2018 12:10Mirek Drewniak

    Co roku polskie góry odwiedza ponad 2,5 miliona turystów. Góry kuszą nas magicznymi krajobrazami, piękną przyrodą i wyjątkowymi regionalnymi smakami. Kto nie zna rozsławionej przez braci Golców kwaśnicy, czosnkowego smalcu czy tradycyjnego owczego oscypka? Dlatego dziś, oprócz znanych i popularnych przepisów, proponuję także szynkę aromatyzowaną, peklowaną w piwie i miodzie, serduszka drobiowe oraz kilka receptur z dodatkiem grzybów.

  • Kuchnia Bieszczadów

    22-11-2017 12:20Marcin Budynek

    Kuchnia Bieszczadów i środkowych Beskidów nierozłącznie związana jest z górskim klimatem i krajobrazem. I to właśnie natura wciąż ma wpływ na kuchnię tego regionu. Podstawą miejscowych specjałów są ryby z górskich potoków, wypasane na połoninach owce oraz warzywa i owoce - wyjątkowe, naturalne, smaczne polskie produkty

    »

    Skomentuj (12)
  • Kuchnia Kresów Zachodnich

    09-11-2017 12:20Krzysztof Wojtal

    To prawdziwa mieszanka smaków. Nie tylko typowo polskich, ale też sąsiednich krajów Europy Środkowej. Jej bogactwo i różnorodność wynikają z rozległości terenów pogranicznych. Kresy Zachodnie to jednocześnie m.in. Pomorze, część Wielkopolski, Warmii, Dolnego i Górnego Śląska.

  • Kuchnia Mazur i Podlasia

    04-07-2017 08:11Marcin Budynek

    Zapraszam do kulinarnej podróży nad jeziora. Na mazurskich i podlaskich stołach królują ryby przyrządzone na setki sposobów. Znajdziecie tam też babkę ziemniaczaną, kartacze o litewskich korzeniach, kiszkę z kindziukiem oraz wiele innych smacznych i tradycyjnych potraw.

  • Przepisy znad Bałtyku - nie tylko śledzie

    04-08-2015 08:41Łukasz Pielak

    Każda kuchnia ma swoją specyfikę wynikającą z dostępnych produktów. W czasie wakacji nad morzem polecamy oczywiście ryby, także w wariantach luksusowych, grzyby, dużo warzyw. Są także dania z grilla, który Polakom nieodłącznie kojarzy się z latem, zapiekanka, sałatki. Tylko przygotowywać i jedząc myśleć o morzu.

  • Pomorskie opowieści

    14-08-2013 13:00Przepisy i wykonanie potraw Grzegorz Labuda, stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Alina Gajdamowicz

    Na Pomorzu znajdziesz i piękne nadmorskie plaże, i malownicze jeziora wśród lasów. Nie dziwi więc obfitość potraw z pysznych, świeżo złowionych ryb. Ale warto spróbować też innych miejscowych specjałów - rolady wieprzowej z kiszoną kapustą czy zupy z razowego chleba.