warto wiedzieć
-
Ziarna i pestki
19-03-2018 12:36Potrawy, do których dodamy garść pestek, ziaren czy nasion, nie tylko lepiej smakują, ale są także znacznie zdrowsze i bardziej pożywne.
-
Krótki przewodnik po owocach morza
07-08-2013 16:00W lokalnych barach i restauracjach w basenie Morza Śródziemnego w menu oprócz ryb znajdziemy też potrawy z krewetek, małży, ośmiornic i innych owoców morza. Warto przełamać niechęć i spróbować ich podczas wakacji, a potem nauczyć się przyrządzać je w domu. Są zdrowe i pyszne!
-
Nigella od kuchni
01-02-2013 12:00O tym, co gotuje niezapowiedzianym gościom oraz kto zjada smakołyki przygotowywane na potrzeby jej programów kulinarnych, Nigella Lawson opowiada w rozmowie z "Palce Lizać"
-
Lokalnie i smacznie
09-01-2013 08:00Czy zastanawiałaś się, jak daleko jechało do ciebie jabłko, które właśnie kupiłeś w warzywniaku za rogiem? Zmniejsz dystans do jedzenia - kupuj i jedz lokalnie
-
Na początku była Delia
04-01-2013 14:00Zanim Nigella zaczęła oblizywać palce, Jamie - przyrządzać dania we własnym ogródku, a Gordon - rozstawiać kucharzy po kątach, w brytyjskiej telewizji nad garnkami niepodzielnie panowała Delia Smith. Dla wielu pozostanie na zawsze pierwszą damą brytyjskiego gotowania
-
Wszystko, co musisz wiedzieć o kacu
03-01-2013 12:00Pytanie "za jakie grzechy" jest w obliczu kaca bezzasadne - dobrze wiadomo, że to kara za nadużycie. Czy jednak da się nadużywać tak sprytnie, by nie cierpieć? I czy nauka, która ma wszak zbawiać świat, potrafi podsunąć dzień po imprezie jakieś lekarstwo?
-
Czekolada krzepi
05-12-2012 12:00Niepozornym ziarnom kakaowca zawdzięczamy najpopularniejszy rodzaj słodyczy - czekoladę. Znamy ją pod postacią klasycznej tabliczki (często z tak nieklasycznymi dodatkami, jak: sól morska, chili, żurawina), ciasta lub napoju. Wszystko pyszne i zdrowe. Pokolenia czekoladoholików i kakaomaniaków nie mogą się mylić
-
Rzecz o naleśnikach
15-11-2012 12:00To uniwersalne danie, które może być podstawą deserów i wykwintnych potraw na słono. Bardzo łatwe w przygotowaniu, a sposobów na wykonanie jest mnóstwo
-
Warszawski król kawy
02-11-2012 12:00Najbardziej lubił kawę z Ameryki Środkowej, bo była mocna i aromatyczna. Dziś w pośpiechu zdarza mu się nawet napić rozpuszczalnej
-
Pełnoziarniste śniadanie mistrzów
27-10-2012 08:00Chcesz odnieść sukces w nauce czy w sporcie? Jedz produkty pełnoziarniste. Są źródłem węglowodanów złożonych, najzdrowszego paliwa i dla ciała, i dla mózgu.
-
Jedzenie w szkole a szkoła jedzenia
07-09-2012 08:00Wiek szkolny to okres bardzo intensywnego wzrostu i aktywności umysłowej. I jedno, i drugie wymaga dostarczenia najwyższej jakości "paliwa". Rosnący organizm potrzebuje białek, wapnia i mikroelementów, mózg domaga się paliwa w postaci węglowodanów, a poddawany sporym obciążeniom i stresom układ nerwowy bezwzględnie potrzebuje wsparcia kwasami omega-3. Tyle teoria. A jak to wygląda w praktyce?
-
Herbata z bąbelkami
03-07-2012 12:00Tęczowe kolory, żelkowe kulki, kostki z galaretki, zaskakujące smaki - bubble tea w niczym nie przypomina herbaty, jaką zazwyczaj pijemy
-
"MasterChef" po polsku, czyli rodacy gotują na potęgę
25-06-2012 14:00Niedawno rekordy oglądalności biły "Taniec z gwiazdami" i "You can dance", a Polacy masowo zapisywali się do szkół tańca. Teraz hitem są programy kulinarne i... wszyscy wzięli się do garów
-
Lodowe specjały świata
25-06-2012 08:00W XIII w Marco Polo powróciwszy z Chin przywiózł narodowi włoskiemu wieść o wiekopomnym odkryciu. Czyżby doniesienie o Wielkim Murze otaczającym Państwo Środka? Filozofii konfucjańskiej? Bynajmniej. Chodziło o... mrożone truskawki
-
Odchudzanie dzieci zaczynam od rodziców
28-05-2012 08:00Dziecko ma nadwagę? To nie jego wina! To rodzic kupuje produkty, gotuje i przekazuje nawyki żywieniowe, również te złe. I jeśli dziecko ma schudnąć, cała rodzina musi zacząć jeść inaczej - rozmowa z dietetyczką Agatą Ziemnicką
-
Gwiazdki od Michelina
07-05-2012 08:00Marzenie restauratorów. Byli tacy, którzy po ich stracie popełniali samobójstwo. Ale znaleźli się też tacy, którzy ich nie przyjęli albo z nich zrezygnowali. Czerwona gwiazdka - zaszczyt czy przekleństwo?
-
Przepis na idealną sylwetkę
20-04-2012 08:00Pięć-sześć posiłków dziennie, ograniczenie węglowodanów przed snem, unikanie złych tłuszczów i dużo ruchu. To najprostszy sposób na świetną sylwetkę i wspaniałe samopoczucie - radzi ekspert ?Atletów?, fizjolog Ryszard Szul
-
Nowoczesne, bo regionalne i tradycyjne? To możliwe!
17-04-2012 08:00Zakończył się współfinansowany przez Unię Europejską, a realizowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej i Slow Food Polska edukacyjny Projekt ?Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska?
-
Nie marnuj jedzenia
16-04-2012 08:00W Polsce rocznie wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia, jedną trzecią tego, co wyprodukujemy. 9 milionów ton to 90 miliardów kanapek z serem lub wędliną
-
Bez barszczu nie ma Ukrainy
13-03-2012 08:00Przepisów na barszcz jest na Ukrainie tyle, ile ludzi, którzy go przyrządzają. Każda wieś ma swoje recepty i tajemnice
-
Zdrowe mrożonki
20-02-2012 08:00O tej porze roku, kiedy pomidory mają smak tektury, a młodej marchewki ze świecą szukać, w chłodniach sklepowych leży ostatnia deska ratunku smakoszy - mrożonki
-
Jak rozpoznać prawdziwy miód?
12-02-2012 11:00Chleb na miodzie, płatki, ciastka z dodatkiem "złotego nektaru", a w środku chory wymysł ludzkiej wyobraźni sztuczny miód. Jak rozpoznać ten prawdziwy?
-
Kabanos - tylko niepastowany
07-01-2012 08:00To nasza gwarantowana tradycyjna specjalność. Jak kupić prawdziwą, suchą polską kiełbaskę i nie nabrać się na podróbki?
-
Do zupy, mięsa i szarlotki. Przez cały rok
17-12-2011 08:00Jabłka - są stare jak świat, dostępne przez cały rok. Ich odmian chyba nikt nie zliczył. Różni je smak, aromat, wygląd i zastosowanie w kuchni. Które gatunki to te najpopularniejsze?
-
Świąteczne jarmarki
10-12-2011 08:00Nasi europejscy sąsiedzi uczynili z nich jedną z głównych zimowych atrakcji. Kolorowe kramy z pachnącym jedzeniem i regionalnymi pamiątkami zajmują rynki od Francji, przez Austrię i Niemcy, po Skandynawię. Europa świętuje. A my?
-
Azja od kuchni
24-11-2011 08:00Kuchnia Wschodu to bogactwo produktów. Aromatyczne przyprawy, różne gatunki ryżu czy makaronów, curry, zioła i sosy - to dzięki nim potrawy mają charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej smaki: ostry, gorzki, słony i - chyba najpopularniejszy - słodko-kwaśny
-
Na łów, na łów, towarzyszu mój
13-11-2011 09:00A jeśli nie na łów, to przynajmniej do delikatesów, marketu lub zaprzyjaźnionego myśliwego. A potem można już robić pasztet z zająca lub piec sarni comber.
-
Świat poznawany przez kuchnię
12-11-2011 09:00Serowarzy, masarze, sadownicy, piekarze, cukiernicy, pszczelarze walczą o unijne certyfikaty, aby zyskać serce i portfele konsumentów. Jest o co, bo aż 15 proc. Europejczyków, planując podróże, chce poznawać nowe miejsca poprzez kuchnię.
-
Jak to się robi w Ameryce
29-10-2011 09:00- Mamooo, ja krwawię! - kiedy jedno z naszych dzieci rozdzierało się nagle, przyjmując pozę aktora teatru dramatycznego tarzającego się po scenie z papierowym, ?zakrwawionym? farbą nożem wbitym w samo serce, wiedzieliśmy, że Halloween tuż- tuż
-
Kipi kasza
20-10-2011 16:00Prosta, przaśna, oldskulowa powoli znika z naszych stołów wypierana przez makaron, ryż i frytki. Szkoda, bo choć kasza nie należy do produktów, na widok których ślinka napływa nam do ust, jest niebywale zdrowa
-
Comber z połonin
05-10-2011 08:00W Polsce najlepsza jagnięcina pochodzi z Podhala i Bieszczad - tam właśnie hoduje się najwięcej owiec. Ale przy jagnięcinie z Nowej Zelandii - niestety - nie ma szans
-
W poszukiwaniu ukrytej słodyczy
01-10-2011 09:00Wydobywanie słodyczy tłumionej zwykle przez inne smaki jest niezłą zabawą. Kwaśne robi się słodkie, a gorzkie nabiera głębokiego orzechowego posmaku.
-
Cielęcina kocha cytrusy
24-09-2011 09:00Sznycle wiedeńskie, eskalopki, gicz, ozorki - to przysmaki z cielęciny, które bywając od święta w restauracji, zamawiamy najchętniej. Bo w domu to mięso jemy raczej rzadko. Cielęcina jest, niestety, droga
-
Fakty i mity o tłuszczach
20-09-2011 09:00"O smalcu zapomnij, nie jedz masła, tłuszcz - twój wróg" - takie rady słyszą nie tylko ci na diecie. Czy rzeczywiście tłuszcz jest taki straszny? Kto wygrywa w odwiecznej wojnie - masło czy margaryna? Na czym smażyć, czym smarować? Dziś wszystko o tłuszczach
-
Wędzenie ryb
10-09-2011 09:00W poszukiwaniu nowych smaków i aromatów kulinarnych warto spróbować wędzenia - jednego z najstarszych sposobów na utrwalanie i uszlachetnianie żywności
-
Krowa w wielkim mieście
07-09-2011 09:00Mleko prosto od krowy w środku miasta? Niepasteryzowane i pełnotłuste? Myślicie - niemożliwe! A jednak w miastach coraz więcej jest mlekomatów ze świeżym, pysznym mlekiem.
-
Drób, czyli ptactwo, plus... królik
05-08-2011 09:00Kaczka z jabłkami, stek ze strusia, tradycyjny rosół z kury, a może - tak, to nie pomyłka - potrawka z królika? Tak czy inaczej czas na drób, czasami zwany białym mięsem. Zwłaszcza że jest bardzo popularne, smaczne, łatwo dostępne i zdrowe.
-
Ser to jest poezja
26-07-2011 10:00Na światowej mapie serów błyszczą francuskie, włoskie i holenderskie specjały. Tymczasem Polska wcale nie pozostaje w tyle. Od kilku produkowane są u nas tzw. sery zagrodowe, nie gorsze od tych zagranicznych. Wystarczy trochę poszukać...
-
Ryby słodkowodne - przewodnik
20-07-2011 09:00Są zdrowe, więc polecane przez lekarzy, smaczne - czyli polecają je smakosze. Warto jeść ryby, nawet jeśli nie lubimy wybierać ości
-
Warto wiedzieć: Krótki przewodnik po mięsie
17-06-2011 09:00Co wybrać: wołowinę czy wieprzowinę? Dlaczego Polacy nie lubią jagnięciny? Czy warto zdejmować szumowiny z wywaru? I jakie mięso najlepiej gotować na parze...
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt