wielkanoc
-
Śniadanie wielkanocne
30-03-2018 12:16Śniadanie w pierwszy dzień świąt jemy zazwyczaj później niż zwykle. Dlatego nikogo nie dziwią kiełbasa z cebulką i zupa, które często pojawiają się w menu.
-
Piękne babki wielkanocne
30-03-2018 08:31Drożdżowa, waniliowa czy z szafranem? Którą upieczecie w tym roku?
-
Danie główne na świąteczny obiad
29-03-2018 14:30Schab, szynka domowej roboty, a może drób? Na świąteczny obiad przygotujmy coś naprawdę wyjątkowego.
-
Jajka na Wielkanoc
29-03-2018 12:23W koszyczku ze święconką, a także w wielu tradycyjnych potrawach wielkanocnych jajko występuje w roli głównej. Najlepiej zatem zaopatrzyć się w jajka najlepszej jakości.
-
Żurek na zakwasie
29-03-2018 12:15Zaplanuj dobrze, kiedy zrobić zakwas, bo na wielkanocnym śniadaniu żurek musi być koniecznie. Kwaśny, zawiesisty, rozgrzewający, na najlepszym - domowym - zakwasie.
-
Wytrawna Wielkanoc
28-03-2018 08:53Większość z nas ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy na żurki, pasztety, wielkanocne pieczyste czy ćwikłę. My polecamy przepisy m.in. na kaczkę, karczek wieprzowy w cieście, zapiekaną białą kiełbasę i żurek z grzybami.
-
Mazurek, babka i nie tylko
27-03-2018 12:01Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni. Przymknijmy zatem oko na rozsypaną mąkę i skorupki jajka na podłodze. Pozwólmy maluchom uczestniczyć w przygotowaniach do świąt. Dekorowanie mazurków, polewanie babki lukrem czy faszerowanie jajek to idealne zadanie dla kilkulatka
-
Wykwintne dania mięsne
27-03-2018 08:07W czasie wielkanocnej uczty wszystkie potrawy muszą się godnie prezentować. Mięso także. Spójrzcie, jak pięknie można je podać.
-
Biała kiełbasa
26-03-2018 14:56Tradycja zobowiązuje. A biała kiełbasa to jedno z dań, które nieodmiennie kojarzą się z wielkanocnym menu. Najczęściej podaje się ją w towarzystwie żurku, ale przygotowaną z jabłkami można również podać jako osobne danie.
-
Sosy chrzanowe do jajek i mięs
26-03-2018 12:10Najlepszy jest chrzan własnoręcznie tarty, tak mocny, że wyciska łzy z oczu. Ale warto połączyć go ze śmietaną, wzbogacić smak winem i borówkami, złagodzić, dodając jabłko, marchew czy pomarańczę, a powstaną wspaniałe sosy.
-
Wielkanocne śniadanie czy obiad?
26-03-2018 08:23Tradycyjnie spotykamy się na uroczyste śniadanie. Jednak rzadko kiedy na nim kończymy rodzinną biesiadę. Czeka nas jeszcze świąteczny obiad i deser. Przygotujmy w tym roku lekkie menu. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się świętami bez uczucia przejedzenia.
-
Wielkanocne wypieki
23-03-2018 08:52Ciasta i ciasteczka wielkanocne z różnych stron świata. Najprostsze przygotujesz w godzinę. Te bardziej skomplikowane zajmą nawet... dwa dni! Czy warto? Naszym zdaniem tak, ale oceńcie sami
-
Babka jak się patrzy
22-03-2018 08:35Pięknie wygląda, obłędnie pachnie i wspaniale smakuje. Nic dziwnego, że błyskawicznie znika ze stołu. Może w tym roku upiec dwie?
-
Pasztet do wyboru
21-03-2018 08:21Najlepsze pasztety wychodzą z mieszanki różnych gatunków mięs. Wówczas ich smak jest bardziej złożony.
-
Jajka wielkanocne faszerowane
20-03-2018 08:41Zdradzę wam mój ulubiony przepis na jajka faszerowane w skorupkach. Z pozoru wydaje się to sztuką nie lada - jak rozkroić skorupkę jajka? Jednak jeśli tylko mamy odpowiednio ostry nóż, da się to zrobić. Koniecznie spróbujcie!
-
Pieczemy mazurki
19-03-2018 08:34To jedno z najsmaczniejszych, a już na pewno najładniejszych ciast pod słońcem. Dekorowanie mazurków zaś to jedna z przyjemniejszych tradycji świątecznych.
-
Wielkanoc z jajem
03-04-2017 08:42Najładniejsze pisanki trafią do koszyczka ze święconką, z pozostałych - tych mniej udanych - przygotuję pyszną pastę jajeczną na kanapki.
-
Pascha najprościej
01-04-2017 08:25Tradycyjny sposób przygotowania tego wielkanocnego specjału jest dość pracochłonny. Proponowany przepis to wersja uproszczona dla początkujących albo dla zapracowanych.
-
Mazurki trzy
31-03-2017 08:00Podstawa to spód z ciasta, najczęściej kruchego. Potem spoiwo - najczęściej powidła, dżem lub konfitura. A na koniec - ulubione składniki: bakalie, czekolada, owoce czy lukier. Jakie są wasze ulubione mazurki?
-
Wielkanocne słodkości
08-03-2016 13:18Mazurki, baby wielkanocne, paschę czy sernik? Co słodkiego przygotujecie na świąteczny stół? Mamy dla Was aż jedenaście słodkich propozycji, wszystkie sprawdzone i przepyszne.
-
Pascha do wyboru
18-03-2015 08:25Ta tradycyjna potrawa pochodzi z kuchni kresowej. Przygotowana z produktów, które symbolizują odrodzenie przyrody (mleko i jajka), z dodatkiem cukru i bakalii, symbolu dobrobytu.
-
Słodka Wielkanoc
25-03-2013 12:00Bez jakiej potrawy nie wyobrażacie sobie świąt wielkanocnych? U mnie obowiązkowo będzie pascha. Uwielbiamy serniki, a pascha to taki sernik nad sernikami.
-
Ale pasztet!
20-03-2013 14:16Jeśli rozłożymy przygotowania świąteczne na raty, nie zmęczymy się gotowaniem tak bardzo. Pasztet można zrobić w dwóch etapach. Masę mięsną przygotowujemy wcześniej i zamrażamy. Tuż przed świętami rozmrażamy ją, dodajemy jajka i pieczemy
-
Wytrawnie na Wielkanoc
05-04-2012 08:00Święta Wielkanocne to przede wszystkim mazurki, baby i paschy. Ale przed tymi wspaniałymi słodkościami przecież trzeba zjeść coś wytrawnego...
-
Panna cotta z galaretką i brzoskwiniami
02-04-2012 08:00Ten włoski deser idealnie pasuje na nasz wielkanocny stół
-
Smakowite święta
01-04-2012 08:00Zastawiamy stół dla miłośników słodyczy, tradycyjnych wypieków, jajek, nowalijek i tych, co jedzą... oczami
-
Wielkanocna babka drożdżowa
29-03-2012 08:00Tradycyjnie piecze się ją na święta, ale jest pyszna o każdej porze roku. Niektórym najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu, ale zwykle znika już pierwszego dnia
-
Zrób to z jajem
21-04-2011 10:00Jeśli się komuś wydaje, że wystarczy wrzucić jajko do wody i gotować 3-5 minut - jest w wielkim błędzie. Do jajka należy podejść z szacunkiem i pełnym oprzyrządowaniem - nakłuwaczem, minutnikiem, krajalnicą i gustownym kieliszkiem.
-
Pasztet świąteczny
19-04-2011 16:21Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetu, najlepiej zrobionego domowym sposobem.
-
Wesoła gromadka
15-04-2011 13:09Raz w roku do stołu zapraszamy nietypowe towarzystwo - rozćwierkane kurczaki, rozbrykane zające i stateczne kwoczki. Od razu robi się radośniej.
-
Wielkanocna pascha waniliowa
13-04-2011 11:43Paschę wielkanocną można przyrządzać na wiele sposobów, najczęściej z dobrego tłustego twarogu, masła, kremowej śmietany, żółtek i mnóstwa bakalii.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt