wiesław bober

  • 10 razy truskawki

    24-05-2018 12:05Wiesław Bober

    Te pierwsze, dojrzewające w słońcu truskawki, zjadamy bez niczego, są tak pyszne, słodkie, soczyste i aromatyczne. Dopiero potem zaczynamy truskawki polewać śmietaną, miksować z jogurtem, dodawać do lodów, sałatek, naleśników czy makaronów. Albo nadziewać na szaszłykowe szpadki, zapiekać z bezą lub grzankami.

  • Na ostatki

    13-02-2018 08:19Przepisy i wykonanie potraw: Wiesław Bober, Łukasz Konik

    Na osłodę zostają nam faworki i pączki, które w tłusty czwartek możemy pochłaniać bezkarnie, aż do obezwładniającego przejedzenia. Jednak na tym lista ostatkowych przyjemności się nie kończy. Wiesław Bober i Łukasz Konik proponują, co przygotować w ostatnie dni karnawału.

  • Kuchnia Sudetów

    02-02-2018 08:11Wiesław Bober

    To wyjątkowo urozmaicona kuchnia. Dlaczego? Po II wojnie światowej na Dolnym Śląsku zamieszkała ludność z całej Polski, np. z Krakowskiego, Kieleckiego, Rzeszowskiego oraz z Kresów Wschodnich - z Lwowa, Tarnopola, Wołynia... Była też mniejszość niemiecka, ukraińska czy żydowska. Siłą kuchni sudeckiej jest właśnie jej kulturowa różnorodność oraz regionalne produkty: dziczyzna, grzyby i ryby.