wojciech nowicki
-
Gwiazdki od Michelina
07-05-2012 08:00Marzenie restauratorów. Byli tacy, którzy po ich stracie popełniali samobójstwo. Ale znaleźli się też tacy, którzy ich nie przyjęli albo z nich zrezygnowali. Czerwona gwiazdka - zaszczyt czy przekleństwo?
-
Litwa jak kąpiel w jeziorze
02-10-2011 08:00Kiedy się przejeżdża przez tę śmiesznie krótką granicę, różnic prawie nie widać. Niewiele się zmienia, właściwie nic, ani przyroda, ani ludzie; po obu stronach to samo. A potem: Jezu, co znaczą te dziwne słowa, które nic nie mówią? "Parduotuve" na przykład?
-
Pociąg do jedzenia
17-09-2011 09:00Pociąg, wiadomo, nie jest w Polsce miejscem kulinarnych rozkoszy. Od zawsze uznajemy, że tak być musi - choć przecież na innych trasach, choćby francuskich, w pociągu jada się bardzo dobrze...
-
Cebula i Botticelli
10-06-2011 09:00We Florencji z jednej strony nade wszystko ceni się świeżość, prostotę, smaki tworzone ręką kucharza. Z drugiej - ceni się tutaj handel, stąd przyzwolenie na badziewie dla turystów.
-
Post
18-03-2011 09:40Skoro nie mięso, to koniecznie trzeba zjeść rybę. Cała Polska w post (w Popielec, Wielki Piątek, Wigilię, w każdy piątek) rybę pożera.
-
Wiedeń najdrobniejszych przyjemności
09-03-2011 10:52Siedzieć w Café Prückel i patrzeć na ludzi, podsłuchiwać, jak niespiesznie gadają, patrzeć na muzeum naprzeciwko i wcale nie musieć tam iść - o, to jest zimowe marzenie. I trzeba zawsze pamiętać, że tu, w Wiedniu, kawiarnia jest domem
-
Przed rozdaniem Oscarów
24-02-2011 11:39Kieliszek trzeba przez moment potrzymać za nóżkę. Pozwolić, żeby pozostali wychłeptali zawartość. Potem podnieść wreszcie, ale podnieść do ucha.
-
Nowe kroniki wina
18-02-2011 08:33To nie jest książka faceta, który pozjadał rozumy i pokazuje wszystkim, że nawet nie warto się z nim mierzyć. Bieńczyk, wręcz przeciwnie, dzieli się chętnie
-
Lwów od rana do wieczora
01-02-2011 14:04Poranek to pora na posiłek porządny, w barze. Zanim nadejdzie pora obiadu, kusi ulica i targ. A wieczór? Cóż, wieczór najlepiej spędzić tam, gdzie można się i najeść, i napić jednocześnie
-
Krwawe sceny
28-01-2011 13:05Pamiętam mnóstwo wydarzeń drobnych, prawie niedostrzeżonych. Ot, na przykład ciotka Emma i ja: ona starsza już osoba, ja lat sześć-siedem, rzecz się rozgrywa w jej kuchni. Na stole goła, oskubana kura, i ciotka nożem dobiera się do jej wnętrzności.
-
Łypanie okiem na wino
28-01-2011 11:56Czy można zrozumieć wino, zaczynając od architektury? Jeśli tą drogą przyjdzie nam w końcu ochota zbadać, co się kryje też w butelce, to dlaczego nie?
-
Na zimę Prowansja
27-01-2011 12:11Na targu, parę kroków od portu, kłębią się ludzie, całe życie jest wybebeszone, falują zapachy od słodkich po gnilne. Tam jest wielki targ i tam jest jedzenie ulicy, ten cały marsylski miszmasz
-
Dwie Sycylie
21-01-2011 10:32Sycylia wwierca się głęboko w czaszkę, budzi się czasem po miesiącach, wracają zagnieżdżone smaki, wszystko zdecydowane i do spróbowania jedynie tam. Sycylia: wyspa nienadająca się do eksportu, wymagająca podróży
-
Zupa aeterna
05-01-2011 14:26Spotkałem ostatnio faceta; spytał, co piszę. "Felietony o zupach?", dopytywał z niedowierzaniem, bo opacznie zrozumiał odpowiedź, "tylko o zupach?" (ja zaprzeczałem wprawdzie, ale on nie słuchał).
-
Kuracja
31-12-2010 11:38Grudzień i styczeń to pora na tokaje, na wino doskonałe do sączenia po kropli, do siedzenia przy jednym kieliszku
-
Słońce, słonina
29-12-2010 10:00Węgierska kuchnia - rozpięta między słońcem a długodojrzewającą słoniną, między zamiłowaniem do porcji napompowanych, do tłuszczu gęsiego, a nalotem kuchni światowej
-
Chilijska międzynarodówka
23-12-2010 10:00Kuchnia chilijska to kuchnia odziedziczona po konkwistadorach i emigrantach oraz ta miejscowa, indiańska. Wszystko w razie potrzeb na modłę własną przerobione, brane bez kompleksów
-
Podróże kulinarne. Piekło, niebo, Szwecja
03-12-2010 15:26Jaki jest smak prawdziwej szwedzkiej kuchni - czy sterylnie czysty i grzeczny jak widok rudych domków z białymi okiennicami na tle przejrzystego nieba, czy jak szwedzkie kryminały - brudny i z zagadkami do rozwiązania?
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt